Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Новогодишни суеверия и ритуали: Боядисай входната врата в червено

Новогодишни суеверия и ритуали: Боядисай входната врата в червено

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983371
Нова година

За Новата година всички си пожелават щастие, късмет, любов и пари. За да се сбъднат тези пожелания, всяка нация има свои ритуали, които прилага в новогодишната нощ.

У нас един от предвестниците за това какво ни очаква през следващата година, е баница с късмети. В други страни като Испания и Португалия например на всяка отброена секунда в 12 часа всеки трябва да погълне по едно зърно грозде – общо 12, които да гарантират късмета през следващите 12 месеца.

На трапезата в САЩ в новогодишната нощ присъства зеле, което символизира зелените американски долари. То носи финансова сполука и благоденствие.

В Австралия късметът се предизвиква от ментов сладолед във формата на детелина, а пък в Дания – с понички.

Новогодишното парти също е свързано с различни ритуали за успех и прогонване на лошото. При посрещане на новата година в САЩ задължително се носят маски. Те са символ на лошите духове. Точно в полунощ те се свалят, а хората се целуват, с което гонят злите призраци.

В Бразилия пък бялото облекло е задължителен елемент за празника.

Нова традиция обаче, която завладява Европа и води своето начало от Италия, е Новата година да се посреща с червено бельо. То се превръща в символ на смелост и любов през новата година.

В източните страни като Китай например в новогодишната нощ всички ножове се скриват и не се използват, за да не бъде срязан късметът. Друг обичай е входните врати да се боядисват в червено /виж галерията/.

Странна привичка е присъща на младите жени във Финландия. Там при посрещането на новата година те хвърлят през рамо обувката си. Ако падне с върха към вратата, ще има сватба.

В Унгария пък на 1 януари всички си мият ръцете не със сапун, а с монети, като вярват, че това ще им донесе благоденствие и богатство.

Едно от най-пищните и бляскави посрещания на новата година се случва в Русия. Там тя настъпва на 13 януари заради използването на Юлианския календар, а празненствата продължават 10 дни. Обичаите може да са малко позабравени, но обилното поливане на празника - никога.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати