Методът на Сократ води към самоусъвършенстване

Сократ

Сократ – един от най-популярните древногръцки философи, и до днес учи поколенията на забравени и премъдри знания. Един от неговите методи – Методът за себеоткриване и самоусъвършенстване, е изключително полезен и ползотворен за човека в наши дни.

Методът на Сократ е изключително прост, но и много ползотворен. Той е обучавал учениците си, като им задавал въпроси последователно един след друг. Винаги е провокирал спонтанните отговори, тъй като смятал, че поставен в подобна ситуация, човек е способен да осъзнае кои са най-дълбоките му вярвания и убеждения.

По този начин човек може да преоткрие кой е той всъщност. Сократ винаги казвал, че най-висшата форма на човешкото превъзходство е задаването на въпроси на самия себе и на околните.

Множество експерти по постигане на успех и усъвършенстване са разглеждали метода на Сократ. Според тях подобна връзка между въпросите и откриването на вътрешното Аз наистина съществува.

Когато си зададем въпрос, съзнанието ни достига до такива нива, които могат да ни покажат безпогрешно нашата собствена вътрешна истина. Подобен начин на себеоткриване ни води до самообучение и осъзнаване.

Целта на въпросите, които трябва да си зададем, е да се преоткрият ценностите, убежденията и правилата, в които сме свикнали да живеем в настоящия момент. Освен това с тях трябва да се катализират пробиви в сферата на бизнеса, финансите, кариерата, здравето, отношенията, семейството, духовността и много повече.

Метод на Сократ

Според много от великите имена това, от което се нуждаем, се намира в самите нас. Който е успял да го открие, е успял. Всеки притежава вродена вътрешна сила, която може да бъде овладяна чрез формулата на задаване и отговаряне на конкретни въпроси.

Въпросите и най-вече процесът на обмисляне на отговорите са мощна сила, която фокусира ума ни в дадена посока. Умът постоянно е зает с мисли, като дневно са изчислени на 60 000. Те обаче се въртят в един и същи цикъл, едни и същи въпроси и отговори всеки ден.

Когато фокусираме ума си в друга насока, съвсем различна от тази, която сме свикнали да обитаваме ежедневно, ние буквално пренастройваме мислите и съзнанието си. За да ги насочим в посоката, в която желаем, се нуждаем от конкретни въпроси. Добре е те да са подредени в схема.

Отговорите на най-съкровените ни въпроси се крият най-дълбоко в подсъзнанието ни. Ако в даден момент се съмнявате, че отговорите ви не са ваши, то колебанията ви най-вероятно са основателни.

Това е и основателна причина да продължите искрено и честно със задаване на въпросите към себе си, докато не достигнете до свръхсъзнателния ум. Той обхваща както съзнателния, така и подсъзнателния ум и е също толкова реален. Само чака да бъде открит от вас.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари