Началото на времето се издирва от гигантски телескоп

Вселена

Гигантски телескоп ще търси да заснеме в дълбините на Космоса началото на самото време, съобщаваща научният сайт CNET. Учените смятат, че напречният разрез на Вселената е с дължина приблизително 93 милиарда светлинни години. Това автоматично означава, че светлината, която виждаме в дълбокия Космос благодарение на модерните телескопи, с които човечеството разполага, идва от миналото.

В последните години в астрономическата наука се наложи мнението, че наблюденията на Космоса, които се правят, не гледат през пространството, а през времето.

Светлината, която дори и с просто око се вижда нощем на небосвода, е излъчена от звездите преди милиони и дори милиарди години. Дори според теорията някои от тези източници на светлина може вече да не съществуват.

Науката е пресметнала, че възрастта на Вселената е 13.8 милиарда години. Ако човечеството разполага с телескоп с възможности да вижда на разстояние повече от 14 милиарда светлинни години, това ще означава, че ще може да се види началото на самото време.

Космос

Надежда това да се случи в скоро време дава скорошното откритие на най-далечната галактика, непозната доскоро на човечеството. Тя се намира в съзвездието Воловар и е отдалечена от Земята на близо 13 милиарда светлинни години. Звездният куп е наречен EGS-zs8-1 и се смята за една от първите, образували се във Вселената галактики.

В момента в Чили се строи супер телескоп, наречен Магелан. Новото устройство е толкова мощно, че учените смятат, че именно с него ще успеят да видят началото на всичко. Телескопът се очаква да бъде пуснат в експлоатация през 2021 година.

Магелан ще има най-мощните рефлектори, създавани някога от човек. Те ще се състоят от група от седем огледала, всяко с диаметър 8.4 метра, съставящо отражателна повърхност с диаметър 24.5 метра и площ 368 квадратни метра.

Телескопът ще бъде поне четири пъти по-масивен от най-големия функциониращ в момента. Гигантският телескоп Магелан ще бъде в състояние да гледа назад във времето, за да види раждането на звезди, галактики и явления, случили се непосредствено след Големия взрив.

Така ще разберем по-добре произхода си, казва д-р Патрик Маккарти - директор на Гигантския телескоп Магелан.

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари