Бордер колито било Айнщайн от всички породи кучета

Бордер колито било Айнщайн от всички породи кучета

Бордер колито е най-умната порода кучета в света, установи американският зоопсихолог Стенли Корън. Професорът от университета в Британска Колумбия е проследил изкъсо статистиките от най-големите киноложки изложби по света и е съставил рейтинг на най-умните породи кучета.

Своите наблюдения Стенли Корън е описал в книгата си "Интелектът на кучетата". В нея зоопсихологът обяснява, че първите десет умни породи имат качества да усвоят една команда за по-малко от 5 повторения. Затова дресировката на по-долу споменатите породи е лесна и лека.

1. Бордер коли

Бордер колито се подчинява лесно на обучение и е дружелюбни към хората. Тази порода кучета притежават изключителен интелект и не са нерваци. Установено е, че бордер колито е най-щастливо и доволно, когато стопанинът му възложи задача.

Бордер колитата се използват често от пастирите. Добро обучено, то може да събира стадото в една група, да го подкара в желаната посока или да държи животните далеч от посевите.

Породата е много разпространена в Западна Европа, Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия.

2. Пудел

Пуделите са много умни кучета. Те умеят не само да подскачат в цирка", смята професор Стенли Корън. Пуделите са добри плувци и в миналото са използвани като спасители.

Пуделът като порода е регистриран във Франция. Много способно и умно куче. Пуделът е послушен, мил, жизнерадостен, не е капризен и лесно се поддава на дресировка. Подвижен и ловък е. В миналото е бил дресиран за пазач, за ловец, овчар, а дори и помощник на лекарите на фронта.

Бордер колито било Айнщайн от всички породи кучета

3. Немска овчарка

Немските овчарки са с развит интелект. Те са неподкупни, бдителни, смели. Именно заради това днес се използват не само като охранители на дома и любимци в него, но са изключително полезни и на полицията, митничарите, армията. Рефлексът им за отбрана е много развит.

Немските овчарки са верни на стопаните си до гроб, готови са да ги защитят с цената на живота си.

Овчарките претажават силно развито обоняние и отличен слух. Затова са верни помощници на слепи хора.

4. Голдън ретривър

Бордер колито било Айнщайн от всички породи кучета

Кучетата от тази порода най-бързо се обучават. Те са добродушни, умни, симпатични, търпеливи. Използват ги като спасители и откривачи на наркотици.

Голдън ретривърите по принцип са ловджийска порода, но са подходящи за семейства. Тези кучета си падат по децата, на които са верни другари в игрите.

За да имате за домашен любимец голдър ретривър обаче трябва да живеете в просторно жилище. Порадата не се чувства добре в малки пространства. Лаещият ви приятел, чийто живот стига до 15 години, ще е още по-щастлив, ако му предоставите и градина, в която да тича на воля.

5. Доберман

Много зоолози твърдят, че доберманите са глупави. Според професор Корън обаче това не е така. Добербаните просто са много своенравни и ако не им обръщате достатъчно внимание, стават

Бордер колито било Айнщайн от всички породи кучета

Породата е създадена от немеца Карл Фридрих Луис Доберман. Доберманът е интелигентен, силен и ловък. Тези кучета се чувстват най-добре като бодигарди на човека, живеят с желанието да му служат.

Също като немските овчарки доберманите са верни на стопаните си, грижат се за тях и пазят живота им с цената на своя.

Кучетата добермани се ползват и като полицейски кучета - гонят престъпници по следа и търсят наркотици.

6. Шелти

Кучетата от тази порода приличат на колитата, но са по-дребни.

Първоначално шелти са били използвани като овчарски кучета, но днес по-често живеят в градовете. Притежават страхотен слух и обоняние.

Шелти е изключително умно е, смело и всеотдайно. Недоверчиво и агресивно е към непознати хора, които се опитват да контактуват с него. Шелти притежава изящна космена покривка, затова изисква специални грижи и домашно отглеждане.

7. Лабрадор ретривър

Лабрадорът се радва на огромна на популярност по цял свят. Незаменими помощници на слепи хора. Помагат и в борбата с контрабандата на наркотици.

Лабрадор ретривърът е добър по характер, любящ и лоялен. Интелигенет, отговорен, послушен, дружелюбен, жизнерадостен. Лесно се дресира, тъй като много лесно помни команди. Послушен е, верен на стопанина си.

Лабрадор ретривърите не са врагове с другите домашни животни. Другаруват с котки, хамстери, морски свинчета. Не се бие с други кучета. Открити са и приятелски настроени към всички.

8. Папион

Представителите на тази порода са изключително красиви и умни. Те са символ за елегантност. Породата е много разпространена във Франция, Италия, Англия, Дания.

На ръст кучетата от тази порода са дребни - на височина достигат 20-28 см и около 2, 5 кг на телго. Космите им са дълги, коприненоподобни и прави. Само на муцуната и предната страна на крайниците космите са къси. Желан домашен миникомпаньон.

9. Ротвайлер

Предците на ротвайлерите са имали сили да повалят и бик. Днешните ротвайлери обаче са по-дребни. Но също като предшествениците си имат широк скелет и големи челюсти. Умствените им способности са широко известни.

Ротвайлерът е уравновесено и вярно куче. Добър пазач. Не е злобен, противно на разпространените схващания.

10. Австралийско пастирско куче

Това е младата порода, от 19 век. Получена е изкуствено след кръстоска на шотландско мраморно-синьо коли, динго и далматинец. В Австралия се използва като пазач на стада. Много лесно се дресира. Пастирското куче може само да се грижи за овцете без стопанинът им да е там.

Австралийското пастирско куче е силно, здраво и красив. Мускулатурата им е силно развита. Козината е със средна дължина, дебелина и е корава на допир.

Пастирските кучета от Австралия са безкрайно лоялни към господаря си.

Рейтинг

4.4
Общо 5 гласували
5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

typo
typo
05.07.2013 11:53
Най-умната порода куче - звучи като най умната човешка раса.
1
3
Мария Боева
Мария Боева
29.05.2013 09:50
Ами обикноменото коли
0
2