На Марс е имало океан с размерите на Арктика

Океан на Марс

Някога в далечното минало на Марс е имало гигантски океан, чиито размери са доближавали тези на Арктика. Откритието е дело на учени от НАСА, които пред последните години изследвали атмосферата на червената планета.

Според експертите Марс е изгубил 97 процента от водните си запаси, които се изпарили в Космоса.

Съществуват редица доказателства, че в ранните си години Червената планета е била влажна, като на повърхността ѝ е имало вода, достатъчна да покрие изцяло площта ѝ и да образува воден пласт с дебелина 137 метра.

Учените смятат, че водата е формирала океан, който е покривал изяло северната хемисфера на планетата и е достигал дълбочина 1.6 км. За сравнение – Атлантическият океан, който е най-големият океан на земята, покрива едва 17 процента от повърхността ѝ.

Ръководителят на изследването Джеронимо Вилянуева от център Годард за космически полети на НАСА коментира, че резултатите за количеството на водата, която е текла някога на Марс, са получени въз основа на предполагаемите количества, които са изгубени в Космоса.

Марс

Учените са проучвали две различни форми на водата – обикновената вода, която е съставена от два водородни атома и един кислороден, и тежка вода, при която единият от водородните атоми е заменен от атом деутерий.

С помощта на инфрачервения телескоп Кек 2, базиран на Хавайските острови и телескопа на Европейската южна обсерватория в Чили учените са успели да отличат различните химически подписи на тези форми на водата.

След това те са сравнили съотношението между тежката и обикновената вода, за да установят приблизително колко вода е изгубена в космоса.

Те измервали това съотношение неколкократно за период от 6 години, което се равнява приблизително на 3 марсиански години. Те успели да създадат своеобразна карта на сезонните промени на Червената планета. Данните показали още нещо – наличие на микроклимат на пустеещата днес планета.

Резултатите доказали, че в миналото Марс се е радвал на богата хидросфера и е бил далеч по-гостоприемен. Най-големи запаси от вода е имало в областта на полюсите. Днес там също има вода, но под формата на лед.

Огромното количество вода, което Марс изгубил, е доказателство, че в миналото планетата е била доста по-влажна, отколкото се предполагаше до този момент. Това според Майкъл Мума от центъра Годард подсказва, че е можело да бъде обитавана по-дълго.

Рейтинг

4
Общо 5 гласували
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Наса
Наса
07.10.2015 16:33
Най лъжливите хора са от НАСА.Утре може да пишат че някой милиардер се е приселил да живее там.
0
0
Сладурче
Сладурче
07.03.2015 11:51
Поправка: Тихият океан е най-големият
4
0