Откриха черна дупка милиарди пъти по-голяма от Слънцето

Черна дупка

Нова черна дупка е открита от астрономи в Китай, САЩ и Австралия. Огромните ѝ размери карат учените да се замислят върху теорията за растежа на черните дупки.

Масивната черна дупка с наименованието SDSS J010013.02 се е формирала 900 милиона години след Големия взрив, което прави открития небесен обект наистина древен.

Черната дупка се намира на 12.8 милиарда светлинни години от Земята и се разполага в центъра на SDSS J0100 + 2802, който е най-яркия квазар в ранната Вселена.

Изчисления показват, че масата ѝ е 12 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето, а подобен факт влиза в силно противоречие с теорията за растеж на черните дупки.

Огромна черна дупка

Черната дупка SDSS J010013.02 е шест пъти по-масивна от най-големите ѝ познати на науката съвременници. Съществуването на подобни черни дупки по времето, когато Вселената е била на по-малко от един милиард години, оспорва теориите за формирането и растежа на черните дупки и еволюцията на черните дупки и галактиките – заявяват изследователи пред списание Nature.

Настоящата теория твърди, че черните дупки има лимит на растеж, но до момента не бе откривано подобен масивен феномен.

В научната теория се твърди още, че черните дупки растат като маса. Тази маса се нагрява създавайки радиационно налягане, което на свой ред уголемява размерите на черната дупка.

SDSS J010013.02 обаче надвишава в пъти границите, до които учените са смятали, че достига всяка черна дупка.

Черна дупка и звезди

Изследването е ръководено от астрономи от Пекинския университет. В него са участвали и специалисти от университета на Аризона в САЩ.

Учените продължават да наблюдават и черна дупка заедно с прилежащата ѝ галактика, които водят истинска космическа битка. Дупката непрекъснато смуче вещество от галактическия прах и газ, а огромната и маса причинява толкова силни радиационни ветрове, че те не позволяват в галактиката да се образуват звезди.

Супермасивната черна дупка изстрелва материя в галактиката си, а скоростта на рентгеновото лъчение понякога достига една трета от скоростта на светлината.

Рейтинг

4
Общо 8 гласували
5 4
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Тихомир
Тихомир
23.03.2015 14:13
Има ли вероятност, тя да достигне толкова големи размери и чрез нейната гравитация да има тук на Земята странични ефекти? И какви са те?
0
0