Разбиха митовете за креатина

Креатин

Креатинът е една от най-често използваните и ефективни добавки за увеличаване на мускулната маса и силата. Освен за подобряване на спортните постижения креатинът се използва и за подпомагане на общото здравословно състояние на организма. Проучвания показват, че почти всички, които добавят креатин към дневното си меню, се радват на сериозен и бърз напредък в мускулното си развитие.

Като най-масово използваната добавка, за креатина се пише много и се срещат доста митове. Най-разпространеният от тях е, че Креатин монохидратът води до задържане на течности. Всъщност задържането на вода при употребата на креатин има за цел да хидратира мускулните клетки и да създаде условия за растеж, както и да запази мускулната маса. Креатин монохидратът не води до задържане на излишни течности и подпухнал вид.

Друг популярен мит е, че креатин монохидратът трябва да се приема заедно с голямо количество въглехидрати. Преди години се препоръчваше креатин монохидратът да се взема в комбинация със 100 гр. въглехидрати за постигане на максимален ефект. Последните изследвания обаче доказват, че креатинът се усвоява достатъчно ефективно и с половината на това количество – 50 гр. въглехидрати и 50 гр. белтъчини.

Трябва ли задължително да има зареждаща фаза с креатин? Това е още едно твърдение за което няма научни доказателства. От зареждаща фаза с по-голямо количество креатин има смисъл, ако целите по-бърз начален ефект. Според изследвания в дългосрочен план ефектът от приема на креатин със или без зареждаща фаза не се различава.

Други разпространени митове са, че креатин монохидратът се усвоява трудно, а креатинът на капсули е по-добър от този на прах – всъщност няма доказателства за тези твърдения.

Креатинът е опасен за тийнейджъри – главната причина за този мит е, че повечето хора не познават разликата между хранителна добавка (каквато е креатинът) и забранена субстанция. Другата причина е, че на повечето хранителни добавки пише: да се държи далеч от деца, което се дължи на факта, че детето не може да прецени дозировката и може да погълне цялата опаковка.

Добавки

Някъде може да прочетете или да ви препоръчат да не приемате креатина заедно с продукти, съдържащи кофеин, или пък задължително да го приемате непосредствено преди или след тренировка. Всъщност няма проблем да си пиете кафе, докато употребявате креатин, а кофеинът дори допълнително ще подобри спортните ви резултати.

По отношение на времето за прием, то не е толкова важно, тъй като ефектът от креатина се получава с натрупване, но най-добре се усвоява след хранене, в което сте приели достатъчно количество протеини и въглехидрати.

Друг невярно твърдение е, че креатинът причинява мускулни крампи – няма доказателство за това, а хилядите доволни хора, използващи креатин казват точно обратното.

Много митове има и относно вида и формата на креатина. Може да прочетете, че новите форми на креатина са по-ефективни от монохидрата, което реално не е доказано. Или, че видът и марката на добавката нямат значение, което разбира се не е така. За да бъде качествена хранителната добавка, е важна суровината – трябва да бъде чиста и без примеси.

Сред множеството информация за креатин може да срещнете и твърдение, че бихте могли да си набавите необходимото количество от него само от храната. За да постигнете наистина добър ефект обаче трябва да консумирате огромни количества храни, богати на креатин ежедневно като телешко месо и сьомга.

Един от най-популярните митове гласи: Креатинът е подходящ само за мъже. Тъй като най-честата причина за употребата на креатин е покачването на мускулна маса и увеличаване на силата, много хора мислят, че жените не се нуждаят от креатин. Това не е така, креатинът има множество здравословни ползи, които са важни и за двата пола.

Нашето предложение за Вас, читателите на Sanovnik.bg е 5% допълнителна отстъпка с ПРОМО КОД 5555 за всички продукти в един от най-големите онлайн магазини за спортни добавки http://bg-fitness.com

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Asparux
Asparux
22.02.2015 00:33
Хайде следващата статия да е за Камаграта :)
5
1