Тайната на живота е скрита в лунните фосили

Земя и астероид

Тайната за произхода на живота на земята и Слънчевата система може би е скрита в лунните фосили, твърдят британски учени, публикували научна статия в списанието New Scientist.

Смята се, че първите най-прости форми на живот са се появили на земята преди около 3.8 милиарда години. Как точно са се появили е въпрос, на който учените не могат да дадат отговор.

Според една от теориите животът не е възникнал на Земята, а е бил донесен тук благодарение на комета или астероид или т.нар. Теория на Панспермията.

Именно тази теория кара Марк Сефтън и Ричард Матюмен от Лондонския кралски колеж да предположат, че останки от астероида или кометата, донесли живота на Земята, могат да се намерят на Луната, която по онова време е била покрита с лава.

Двамата британци смятат, че е малко вероятно подобни останки да бъдат открити на Земята, заради тектоничната активност на планетата.

Земя и комета

По думите на Сефтън „Както геологията, така и животът изключително ефективно рециклират материята и възпрепятстват консервацията“.

От друга страна Луната е далеч по-спокойна в геологично отношение, тя е спокойна от милиарди години. Тогава могат ли биологичните останки да са се запазили въпреки лавата.

Поредица от експерименти обнадеждили учените, че лавата не само може да не е разрушила напълно биологичните останки, но може дори да ги е капсулирала и по този начин запазила в продължение на милиарди години.

Това на практика означава, че останки от всички небесни тела, които в далечното минало са ударили земната повърхност, когато е възникнал живота, може да са се запазили в лунните фосили и само да очакват да бъдат открити.

Иронията на ситуацията не убягва на другия автор на откритието Сефтън, която отбелязва, че най-подходящото място за издирване на следи от възраждането на първоначалния живот на Земята е именно на сухия и безводен спътник на планетата – Луната.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари