Исландия е обхваната от най-силното вулканично изригване

Вулкан

След активизирането на вулкана Бардарбунга, Исландия е обхваната от най-силното вулканично изригване от 100 години насам. За последните 5 месеца обемът на магмата, която се стече, е огромен.

Според наблюденията на експерти от 29 август, когато вулканът изригна, до сега се е стекла толкова лава, достатъчна да покрие цял Париж с дебелина от 13 сантиметра. Данните на френските и исландските вулканолози се базират на сателитни снимки, направени от НАСА.

От изригната лава на места са се образували фонтани с размери от 40 метра. Спускането на магмата е започнало през множеството пукнатини в северната зона без лед.

Специалистите казват, че е щастлива случайност фактът, че изригването не е започнало под ледника, който се намира в близост до вулкана, защото това щеше да доведе до стопяването на огромна ледена маса, която да предизвика големи земни свличания.

Спътник на НАСА изпрати кадри от 18 януари, на които се вижда, че полето, наречено от вулканолозите Лавата на вещиците, е по-голямо от най-голямото езеро в Исландия.

Изригване на вулкан

Всеки ден от неговото изригване вулканът Бардарбунга е изхвърлял 60 000 тона серен диоксид, което е 4 пъти повече от количеството от този газ, изхвърлян в атмосферата дневно от целия автомобилен трафик на Европа.

При най-силното изригване на вулкана от него излизаха по 200-300 кубични метра лава, с което можете да изпълни басейн с олимпийски размери само за 10 секунди.

Сега темпото е 100 кубични метра лава на секунда, а според вулканолозите изригването на вулкана би могло да спре през пролетта.

Вулканът, разположен до най-големия ледник в страната - Ватнайекютъл, е изригвал пет пъти от създаването на Исландия през IX век. Последното му изригване бе през 1910 година.

Миналата година той се събуди след вековно затишие при сеизмична активност в района. Засега заплахата за хората е минимална. Районът, в който се намира вулканът, е обширен, но е практически ненаселен.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари