Магнитните полюси ще се обърнат за 1 век

Земя

Италиански, френски и американски изследователи достигнаха до интересно заключение.

Те установиха с точност, че обръщането на полюсите на Земята преди около 786 000 години е станало за по-малко от век. А не както се смяташе досега - за хилядолетия.

Да – цял един век е достатъчен, за да се обърнат магнитните полюси на Земята. Доскоро учените се притесняваха, че това ни застрашава съвсем скоро.

До новата констатация учените достигнаха чрез анализ на данни, събрани в района на Сулмона в централната част на Италия. Районът е идеален, тъй като седиментите там се натрупват бързо, а това позволява да се направи подробно архивиране на пластовете.

Освен това вулканичните изригвания там също са оставили "отпечатъците" си върху тези седименти. Благодарение на тях, те са датирани с голяма прецизност.

Азия

След проведените анализи, частиците магнетит в геоложките пластове разкриват вариации в ориентацията и интензитета на магнитното поле през периода.

Именно той е своеобразният невидим щит, който защитава Земята от високоенергийните слънчеви частици, които достигат до нея.

Анализите показват, че малко преди обръщането на полюсите се наблюдава отслабване на магнитното поле. Това се забелязва в разстояние на близо 2 500 години.

Полученият резултат е доста сходен с получените наскоро данни, изпратени от спътници от мисията "Суорм" на Европейската космическа агенция, които изследват магнитосферата на Земята от Kосмоса.

Те ясно показват, че земното магнитно поле е на път да загуби 5 на сто от интензитета си, само за едно десетилетие.

Това намаляване на този интензитет е десет пъти по-бързo, отколкото се предполагаше до момента.

Учените са спокойни, тъй като магнитното поле трябва да стане с 90 на сто по-слабо, отколкото е днес, за да има риск от обръщане на полюсите. Така че, поне тази катастрофа не ни грози - засега.

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари