Легенди: Прокълнати девойки се превръщат във вещици

Легенди: Прокълнати девойки се превръщат във вещици

Мочурищата и тресавищата според легендите са места, обвити с мистерия, загадки и тайнствени сили. Затова им се носи лоша и злокобна слава.

Обикателките на мочурищата са блатните вещици. Според преданията те са вечно начумерени и сърдити жени, пазителки на тресавищата, които не обичат никой да им нарушава спокойствието.

Когато някой човек има това неблагоразумие, блатните вещици го примамват и го отвличат в дълбините на мочурищата. Там отнемат първо силите им, а след това и живота им.

Блатните вещици имат злобен и дрезгав смях, много рядко се показват пред хората и пред повечето време се крият от тях. По характер са много отмъстителни.

В миналато хората са придавали лоша слава на блатата и са ги наричали "свърталища на духове", заради блатните газове, изгаряни от тях. Тогава над блатата се получават светлини.

Най-малките блатни вещици са седемгодишни момичета. Според поверията в блатна вещица се превръща момиче, продълналото, още докато е било в утробата на майка си. Когато момиченцето навърхи седем години, то се превръща в господарка на мощурица, тресавища и блата.

Рейтинг

3.4
Общо 8 гласували
5 1
4 3
3 3
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари