Градът на слънцето – реален град или утопия?

Градът на слънцето – реален град или утопия?

За тези, които не са чували името Томазо Кампанела трябва да уточним, че той е е италиански философ, теолог, астролог дори и поет. Роден е 1568 г. в Калабрия. Още съвсем млад 15-годишният кампанела става брат в т. нар. Доминиканския орден. Дори на тази крехка юношеска възраст той се отличавал с свободомислието си. Това доста често му навличало гнева на останалите монаси и в крайна сметка това го кара да напусне Италия.

Кампанела не понасял Аристотел и постоянно си имал проблеми с Католическата църква. През годините непокорният италианец е обвиняван в содомия (типично обвинение срещу някого, когото инквизицията искала да очерни), за писане на сонети против Христос, за притежание на магическа книга и др.

Тое е от т.нар. херметически магьосници, за които няма невъзможни неща. Най-известният му труд е „Градът на слънцето”. В него непримиримият Кампанела разработва тезата, че всички хора са равни, парите и частната собственост са несъществуващи понятия. Това според автора е идеалната и справедлива държава.

Разбира се този град остава само на хартия. Според някои автори „Градът на слънцето” е само метафора на идеалното общество, а не нещо, което да се построи с тухли хоросан. Въпреки това в трудът му и в херметическите учения има мистериозни неща, които навяват на мисълта, че написаното от Кампанела не е само на книга.

Общият план на Града на слънцето напомня силно на чертеж на Коперниковата Слънчева система. В центъра на висок хълм се намира огромен идеално кръгъл храм с поддържан от високи колони купол. Той символизирал именно слънцето. Около него в концентрични кръгове са разположени седемте части на града (по една за орбитата на известните тогава планети). Улиците са само две, пресичащи се с посока изток-запад и север-юг.

Градът на слънцето – реален град или утопия?

Всъщност Кампанела предрекъл, че проекцията му някак ще бъде построена от Луи 14-и, трябвало да бъде пълно отражение на света, управляван по законите на естествената магия в зависимост от звездите. Небесните тела се били източник на цялото щастие, здраве и добродетели за херметическите магьосници.

Има теория според, която Луи 14 се е повлиял от труда на Кампанела и е оставил херметически знак в архитектурата на Франция. Ако е така, то старият маг е намерил начин да достигне до владетеля от ония сят, тъй като теологът умира на 21 май 1639 г. – близо 9 месеца след разждането на „краля слънце”.

Рейтинг

3.7
Общо 7 гласували
5 3
4 1
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Виракоча
Виракоча
24.02.2015 10:56
Според древните ние се намираме вътре в Слънцето. Симулират ни че сме извън него и трябва да намерим пътя за вкъщи чрез духовно пречистване (отказване на материалните блага). Ако се осланяш само на вярата в Бога в следващия свят Слънцето е по малко, топлинката нищожна, но пък си живял охолно някога и спомените те топлят...
0
0
Венера
Венера
18.08.2012 13:03
Това НЕ е утопия и е съвсем осъществимо! Който иска да разбере как, нека потърси информация за Проекта Венера !!!!
2
0