Магмен океан е бушувал на Луната?

Магмен океан е бушувал на Луната?

Хипотезата, че естественият спътник на Земята – Луната, някога е бил напълно разтопен, намери своето потвърждение. едът „Чандраян-1”, който картографира минералите на Луната отчита, че със сигурност мощен магмен океан е вилнял по повърхността й.

По изследването е работила Карли Питерс от университета Браун в САЩ, която е била ръководител на екипа, направлявал картографиращия уред на „Чандраян-1”.

Изследователката съобщи на астрономическа конференция в университета, че космическият апарат е регистрирал наличие на минерала анорит в лунната кора. По думите на Питерс тази масивна скала може да се образува единствено в следствие на магмен океан.

Освен минерала мисията „Чандраян-1” откри и нов вид скала на естествения земен спътник. Веднага след това обаче, тя бе прекратена след загуба на връзка с апарата. Тази информация се оказа извънредно полезна, защото обогати данните за историята на Луната, която е модел на всички планети от земен тип.

Магмен океан е бушувал на Луната?

Според Карли Питерс новите изследвания дават възможност по-добре да се изучава ранната еволюция на планетите от Слънчевата система.

Мисии като „Чандраян-1” биха помогнали за опазването на Луната дори и за експлоатиране на минералните ресурси там в бъдеще.

Рейтинг

3.9
Общо 7 гласували
5 2
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари