Загадката на розовото езеро Хилиър

Розово Езеро Хилиър

Необикновеното розово езеро Хилиър, намиращо се в Австралия, и до днес буди удивление с розовия си цвят, за който все още няма логично и научно обяснение.

Езерото Хилиър се намира на най-големия австралийски остров Мидъл, който е част от архипелага Решерш.

Розовите води на езерото изглеждат така, все едно водният басейн е изкуствено създаден, но истината е, че водата е просто розова. Розовият цвят е толкова ясен, че дори и пътници от самолет могат да се насладят на гледката на розовото езеро.

Розовата вода на езерото обаче и до ден днешен остава пълна загадка за учените. Първото изследване на езерото Хилиър е направено през 1950 година, като екипът е решен да открие тайната на розовата вода.

Смятало се, че във водния басейн има особен вид водорасли, назоваващи се Dunaliella salina, които са образувани от червен пигмент и заради който вероятно водата на езерото е в този необикновен цвят.

Но за изненада на учените пробите от водата не открили тези водорасли, заради което розовия цвят на езерото Хилиър си остава мистерия и до днес.

Според някои учени розовият цвят се дължи на хранителни вещества и различни видове бактерии, но и това становище остава недоказано. Хилиър е ограден от ивица пясък и евкалиптови дървета.

Езерото е плитко с диаметър от 600 метра и водата е напълно безопасна за плуване, което кара много туристи да поплуват в мистериозно розовите води. Водата не е отровна и няма никакви нежелани ефекти върху човешката кожа.

Първите сведения за съществуването на розовото езеро се появяват още през 1802 година, когато британският мореплавател Матю Флиндърс посещава тези места за първи път.

Между 1820 година и 1840 година на остров Мидъл се заселват за кратко ловци на китове и тюлени. Островът е разположен в Индийския океан.

В началото на XX век на австралийския остров започва да се добива сол, но това продължава само 6 години, след което хората се отказват и оттогава остров Мидъл не е заселван.

Рейтинг

4.4
Общо 5 гласували
5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари