След 2 години смартфоните ще прожектират холограми

Смартфон

Американската компания Ostendo Technology съобщи, че разработва нова технология, благодарение на която ще можем да разговаряме със смартфон чрез холограми.

Изобретателите заявяват, че традиционните телефонни разговори в близко бъдеще ще изчезнат, а хората ще общуват помежду си от разстояние чрез холограми, подобно на тези от сагата Междузвездни войни.

От калифорнийската компания уточняват, че за разлика от холограмите в култовата лента на Джордж Лукас, съвременните холограми ще бъдат по-плътни и по-ярки.

Планира се образите да бъдат прожектирани с 5000 пиксела на инч.

Технологии

Първата базова версия ще бъде представена през 2015 година, но тя ще може да прожектира само двуизмерни изображения.

Това ще даде възможност на смартфоните да излъчват 48-инчов екран на всяка достатъчно гладка повърхност.

Холограмите ще се прожектират чрез 3D чипове, като от Quantum Photonic Imagers заявиха, че такива чипове ще излязат на пазара още следващата година.

Засега се планира цената на тези чипове да не надвишава 30 долара, което надвишава два пъти цената на камерите в смартфоните.

Чипът ще се вгражда сравнително лесно в телефона, като размерът му ще е приблизително, колкото размерът на нокътя на малкия пръст.

Телефон

Ostendo Technology вече е събрала финансиране по проекта, чиято сума до момента се равнява на 90 милиона долара от фирми за рискови инвестиции и от бизнесмена Питър Тил, който е един от първите инвеститори във Фейсбук.

58 милиона пък идват от агенцията за технологични разработки на Пенгатона DARPA. Ostendo ще достави завършения прототип на холографската си система на военновъздушните сили на САЩ през 2016 година.

Студенти от Софийски университет Свети Климент Охридски също разработиха свое мобилно приложение, което да замени дистанционните управления у дома.

Чрез новото приложение ще може да се управляват всички технологии в дома чрез вграден порт в мобилния телефон.

Базовата функционалност на приложението е безплатна, а допълнителните софтуерни екстри ще се заплащат.

Рейтинг

4.6
Общо 5 гласували
5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

M. G.
M. G.
21.07.2014 15:25
сериозно?
0
0