Повишаване на морското равнище заплашва цели градове

Цунами

Американските учени предупреждават, че ледниците в района на Антарктика са започнали тревожно да се топят, което може видимо да повиши морското равнище.

Ако прогнозата на учените се сбъдне, това ще означава, че цели държави и градове, които се намират в близост до морета и океани, могат да изчезнат.

Топенето на ледниците в западна Антарктика е започнало преди няколко века, но сега ще може да се забележи повишаване на морското равнище с около три метра в световен мащаб.

Двете изследвания по темата са публикувани в научното издание The Verge, като и в двете проучвания изследователите са стигнали до извода, че процесът по топене на ледниците е необратим.

Първото изследване е проведено от учени на Вашингтонския университет, които вярват, че след два или три века ледниците в море Амундсен напълно ще се стопят и ще залеят бреговете на западна Антарктика.

Море

Специалистите прогнозират, че топенето на тези ледници ще увеличи равнището в океаните с 2.5 метра.

До подобно заключение са стигнали и специалистите от НАСА след 40-годишно наблюдение ледниците в Антарктика.

Експертите очакват топенето на ледниците първоначално да повишат морското равнище с 0.6 метра, като това доведе до неуправляема верижна реакция, която може да предизвика потапянето на много градове.

Топенето води до намаляване на дебелината на леда, което от своя страна води до по-лесното му отделяне от скалната маса под него. Заради този процес се стига до срутването на ледовете в океана.

Топене на ледниците

Авторите на двете изследвания посочват, че ускореното топене на ледниците се дължи главно на природни фактори, като затоплянето на океанските води.

Основната причина за този процес е глобалното затопляне, причинено от човешка дейност.

Растящата озонова дупка също е сред факторите, заради които е започнало топенето на ледници в Антарктика.

Учените многократно се предупреждавали, че нарастващите парникови газове в атмосферата могат да доведат до повишаване на температурата на въздуха и повишаване на морското равнище.

Рейтинг

3.4
Общо 5 гласували
5 0
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

роск
роск
08.11.2014 00:54
Това е ставало винаги от създаването на вселената.няма нищо страшно
2
0
M. G.
M. G.
21.07.2014 15:37
Ама как се стреснах,че става дума за Черно море. :D
0
0