Днес Марс се приближава максимално близо до Земята

Марс

Днес жителите на Земята ще станат свидетели на необикновено космическо явление - Марс ще се приближи на рекордно близко разстояние до нашата планета.

Червената планета ще застане на 92 милиона километра от Земята, което означава, че малко преди залез слънце Марс ще може да бъде наблюдавана от нашата планета почти през цялата нощ.

Според експертите от НАСА Червената планета ще се вижда в ярко оранжев цвят и ще е десет пъти по-ярка от останалите звезди на небето.

За последен път подобно феноменално явление е наблюдавано на 27 август 2011 година, когато Марс се приближи на разстояние от Земята, каквото не е регистрирано от 60 000 години.

Космос

Следващото феноменално приближаване на Червената планета ще бъде на 29 август 2287 година.

Миналият вторник жителите на Земята станаха свидетели и на друго рядко космическо явление. Тогава Марс, Земята и Слънцето застанаха в една права линия.

Подобно явление се наблюдава веднъж на всеки 778 дни, а причината за него е по-бързата обиколка на нашата планета около Слънцето. Земята се върти за 365 дни и 6 часа около звездата в нашата Галактика, докато Марс го прави за 687 дни.

Снимка на Марс

През XVI век Йоханес Кеплер открива, че планетите следват определени пътища около Слънцето. Венера и Земята са тези, които се движат в почти перфектни кръгове, докато други планети, като Марс и Меркурий, пътуват в елипса около звездата.

Наскоро един от сътрудниците на НАСА Алексей Локтев направи шокиращо разкритие, като сподели, че космическата агенция разполага със снимки на Марс, от които се вижда неизвестен източник на светлина.

„Разглеждах снимки на НАСА, направени от нейните устройства на Марс и на една от тях открих лъч светлина. Снимката е черно- бяла и много добре се вижда този лъч.“ – казва Локтев.

За сега от Американската космическа агенция няма официално изявление за феноменалната снимка, която се появи в публичното пространство.

Рейтинг

4
Общо 16 гласували
5 8
4 2
3 4
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Suni Dani
Suni Dani
15.04.2014 08:37
Аз затова ли сънувах космоса:)
1
0