Тази година ни чака най-горещото лято

Силно Слънце

Учени, цитирани от британския ежедневник Дейли мейл, съобщават, че съществува 75 процента вероятност през лятото на 2014 година да бъдат регистрирани най-високите температури.

Очакваната природна аномалия е свързана с течението Ел Ниньо, което се получава, когато водите на Тихия океан при Eкватора са необичайно топли. Тази година това затопляне около екватора може да доведе до резки промени в океанските течения и вятъра по целия свят.

В научното издание ПНАС немските учени твърдят, че могат да прогнозират промените при течението Ел Ниньо за една година напред, а не за шест месеца, както беше досега.

Учените от университета в Гисен направили прогнозата си чрез отразяване на връзките между температурите в района на Ел Ниньо и останалата част на Тихия океан.

При картографирането експертите са използвали нов метод, от който могат да установят точните температури на водата за една година напред, като взимат предвид и духащите около Eкватора ветрове.

Благодарение на новия метод учените безпогрешно стигнаха до заключението, че през отминалите две години няма да има събития, свързани с Ел Ниньо. Според техните данни обаче през 2014 година ни чака най-горещото лято в историята.

Атлантически Океан

Климатологът Тим Барнет от друга страна не е съгласен със становището на немските учени, като твърди, че методите им на изследване не са новаторски, а напротив – те са остарели.

“Методите, използвани от германските учени, са остарели и ме върнаха в 80-те и 90-те години” – заяви Барнет.

Други експерти смятат, че новият подход на германците анализира само статистическите модели на температурата вместо физиката на моретата или атмосферата, а това не е достатъчно, за да се обобщят крайните резултати от изследването.

“Рискът от Ел Ниньо през втората половина на 2014 г. се е увеличил, но със сигурност не е гарантиран към този момент” – заяви Андрю Уоткинс, който е ръководител в Бюрото по метеорология на Австралия.

Уоткинс добави, че най-точните прогнози за лятото на 2014 година ще са ясни през второто тримесечие.

Рейтинг

3.6
Общо 8 гласували
5 3
4 1
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Ив
Ив
25.02.2014 15:54
Най-точните прогнози могат да се дадат за 1-2 дни напред. Всичко това са пълни глупости! Някой беше написал, че по Коледа ни очакват виелици и страшни студове, а беше топло като през октомври. Кога вече учените ще кажат, че времето не може да се предсказва за по-далечен период, както и земетресенията, вулканите и др. Толкова сме жалки на фона на природата!
2
0
._.
._.
16.02.2014 20:16
Най-студената зима, най-топлото лято...последно?! Затопляне или ледников период ще има или и вие не знаете? Само се чудите каква глупост да пуснете вече...
9
1
41482
41482
16.02.2014 13:22
През второто тримесечие няма да бъдат нужни учени,за да ни кажат: Месец Юни е и жегата е голяма.... Бахти глупавата статия
3
2
Anonimen Tip
Anonimen Tip
16.02.2014 11:36
Такава беше прогнозата и за зимата!
5
1