Зеницата ни се свива и разширява и от въображаеми предмети

Мистериозно Око

В университета в Осло е проведен интересен експеримент, чиито резултати могат да бъдат определени като повече от шокиращи.

По време на експеримента учените измервали големината на зениците на група хора с помощта на инфрачервен прибор. В началото участниците трябвало да гледат екран, на който се появявали триъгълници с различна степен на яркост. След това на мястото на фигурите бил оставен сив фон, а участниците е трябвало да си представят тези триъгълници в съзнанието си.

По този начин учените констатирали неочакваната особеност на човешкото око и на мозъка, че зениците се разширяват и свиват не само от ярка светлина или в тъмнина, но и от въображаеми предмети - ярки или тъмни.

Размерът на зениците се е променял в зависимост от яркостта на въображаемата фигура. И колкото по-ярка била тя, толкова по-малка е била зеницата – като в реална ситуация.

Око

До момента се смяташе, че подобно свиване на зеницата, освен от светлината, може да се получи само в следствие на употреба на седативни препарати, алкохол и опиоиди.

И обратно - разширяване на зениците по принцип се наблюдава при емоционална възбуда, при болка, при поемане на адреналин, кокаин, амфетамини, на халюциногенни като ЛСД, на антихолинергични препарати (атропин).

Разкритията обаче доказват колко силна е връзката между мозъка и останалите части и органи на човешкото тяло, и колко лесно всъщност могат да бъдат подведени те.

Като цяло е доказано, че едни и същи реакции на зениците могат да означават различни неща. В повечето случаи обаче, когато зениците се разширяват може да се обобщи, че изпращат положително послание, а когато се свиват, реакцията е по принцип негативна.

Но въпреки това, какво означава свиването и разширяването на зениците разбира се зависи от ситуацията или дали някой просто е светнал лампата в стаята.

Рейтинг

3.5
Общо 4 гласували
5 0
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари