Имплантираха изкуствено сърце за първи път в света

Изкуствено сърце

Френски кардиохирурзи от парижката болница “Жорж Помпиду” извършиха уникална операция. Седмица преди Рождество Христово те присадиха първото в историята автономно изкуствено сърце.

Операцията е преминала успешно и пациентът, чието име не се споменава, е в съзнание и е контактен. Изкуственият трансплант е спасил живота му, тъй като рецепиентът е бил с крайна сърдечна недостатъчност, но не е имал подходящ донор за него.

Изкуственото сърце е наречено Carmat (фр. сърце). То е разработка на доктор Карпатие и европейския гигант AEDS, който произвежда и самолетите Еърбъс. Имплантът тежи близо три пъти повече от анатомичния си двойник или около 900 г. Машината ще може да работи пет години.

Усъвършенстваната биопротеза е шедьовър на инженерното изкуство. Тя е изработена от меки биоматериали и е покрита с множество сензори, които имат за цел да заместят сърдечната помпа. Благодарение на тях устройството имитира съкращаването на сърдечния мускул и изпомпва кръв в тялото.

Присаденият имплант се захранва от външен източник или преносими литиеви батерии. Използването на биоматериали е намалило да минимум риска от отхвърляне на импланта и образуването на съсиреци.

Първите опити с новото изкуствено сърце са били проведени върху примати. Обнадеждаващите резултати са дали основание на френското правителство да даде разрешение на фирмата, да извърши четири пробни трансплантации в три различни френски болници.

Сърце

Според хирургът, който е имплантирал първото в света изкуствено сърце – д-р Ален Карпатие: “Подобни устройства вече се използват широко в медицината, но до този момент те нямаха почти никаква автономия. Но новото сърце, което има автономно захранване, ще даде възможност на пациентите да се наслаждават на повече свобода и независимост, както и ще сведе до минимум риска от съсиреци в очакване на донорско сърце.

В кардиохирургията често се използват помощни устройство, т.нар. изкуствени сърца, които имат за цел да поддържат пациентите в очакване на подходящ донор. За първи път тежките апарати, които приковаваха сърдечноболните на легло и ги лишаваха от контакт с близките и социален живот, имат шанс да бъдат заменени от новото изкуствено сърце.

Изкуственият орган струва между 140 000–180 000 евро. В световен мащаб около 100 000 пациенти страдат от терминална сърдечна недостатъчност и се нуждаят от спешна трансплантация.

Резултатите от първата направена трансплантация ще окажат критично въздействие върху по-нататъшните опити в тази посока и разрешаване на трансплантацията на изкуствени сърца за в бъдеще.

Рейтинг

4
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари