Водата в световния океан се окислява с рекордни темпове

Ле Морн Брабант

Рекордните темпове, с които се окислява световният океан, са само един от трите глобално застрашаващи го фактора. То върви ръка за ръка с глобалното затопляне и намаляващите нива на кислород.

Отчетено е, че дори и когато повишаването на температурата в атмосферата се случва с по-бавни темпове, както е през този век, океаните продължават да се затоплят. Поради случващото се доста видове риба се принуждават да се изтегля по посока полюсите.

От това следва и реалният риск от изчезване на определени морски видове. А рисковете, които застрашават океаните и екосистемите, които те поддържат, са сериозно подценени.

Световен океан

Вследствие на "въглеродно смущение" се явява степента на киселинност на океанските води. Те са без прецедент в историята на Земята.

Затоплянето на океаните е в следствие на получената топлина от натрупваните парникови газове в атмосферата. От друга страна са всички отпадни води, торове и замърсители, които отиват в океаните. Те предизвикват цъфтеж на водораслите, което от своя страна намалява нивото на кислород във водата. А във въздуха въглеродният диоксид може да образува слаба киселина, при реакция с морската вода.

Опасната комбинация, която се получава от трите вредоносни процеса - окисляване, затопляне и спад на кислорода, засяга сериозно продуктивността и функциите на океана, се казва в изследването. Заплахите за океаните - от въздействието на въглерода до свръхулова, се усложняват взаимно.

Рифове

Сегашните условия в океаните са много подобни на тези от преди 55 милиона години. Тогава е царял период, известен като Палеоцен-еоценският термален максимум, през който се е наблюдавало масовото изчезване на много животински видове. Днес темповете на промяна са много по-бързи и означават по-значими последици.

Ние ставаме свидетели на въздействие в цял свят. Така например повишаването на киселинното съдържание заплашва морски организми, които използват калциев карбонат за изграждане на скелетите си.

Това са рифообразуващите корали, раците, стридите и някои планктони, жизненоважни за морските хранителни вериги. Съществува реална възможност коралите да спрат да растат, ако температурите се увеличават с 2 градуса по Целзий и да започнат да се разпадат в случай на покачване с 3 градуса.

Всички тези плашещи констатации ясно показват спешната необходимост от план. Той трябва да бъде изготвен от близо 200 правителства, с който да се постигне споразумение до края на 2015 г. да се ограничи повишаването на средната температура на света под 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните времена.

Рейтинг

4.3
Общо 6 гласували
5 4
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари