Настъпва последното слънчево затъмнение за годината

Слънчево затъмнение

На 3 ноември ще настъпи последното слънчево затъмнение за 2013 г.

Уникалното явление ще може да се наблюдава от жителите на Южна Европа, източната част на Северна Америка, северните части на Южна Америка, Африка, Мадагаскар и Близкия Изток.

Природният феномен е сред рядко срещаните „хибридни затъмнения”, които на едни места се виждат като пръстеновидни, а на други места като пълни слънчеви затъмнения.

Затъмнението ще започне от 12.05 часа, ще достигне максимума си в 14.47 часа, а продължителността му ще бъде 1 минута и 40 секунди.

Настъпва последното слънчево затъмнение за годината

Хората, които ще наблюдават явлението от Африка и южната част на Средиземноморието, ще могат да видят различните фази на затъмнението.

Пълно слънчево затъмнение ще може да се наблюдава край бреговете на Либерия и Габон, когато сянката ще премине през Централна Африка, включително Уганда, Етиопия, Кения и Сомалия.

Експертите предупреждават да не се гледа директно към Слънцето, а да се използват специални очила.

Следващото пълно слънчево затъмнение ще е на 20 май 2015 г.

През 2014 г. ще има пръстенообразно слънчево затъмнение - на 29 април и частично - на 23 октомври 2014.

Пълно слънчево затъмнение

През древността са смятали, че затъмненията могат да отключват енергия, която да предопредели бъдещето ни за години напред.

Например, някой астролози смятат, че окупацията на Софийския университет е била предречена от лунното затъмнение на 19 октомври.

Тогава в сянка е попаднал Юпитер – планетата, която се свързва с образованието и правната система.

В момента на затъмнението Луната се е намирала в знака на скорпиона, който олицетворява човешките страсти и бунта.

Според астролозите последното слънчево затъмнение за тази година, което ще настъпи в 14.50 часа българско време, вещае много позитивни и няколко негативни тенденции.

Предполага се, че в периода от 3 до 17 ноември ще се повиши сеизмичната активност, ще има опасност от наводнения, но в глобален план положението в бизнеса ще се подобри, ще бъде регистриран ръст на приходите от туризъм.

Рейтинг

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

мими
мими
25.02.2015 22:19
20 март!
0
0