160 животни гинат заради Библията на Дявола

160 животни гинат заради Библията на Дявола

Codex Gigas или Библията на Дявола е най-големият средновековен ръкопис, съхранен до наши дни.

Легендата за Дяволската книга, дошла от 15 век до наши дни, гласи, че тя е дело на прегрешил монах. Същият бил осъден на доживотен затвор в малка килия на манастира Подлажице, разположен в центъра на сегашна Чехия.

За да му опростят греха, монахът заявил, че за една нощ ще напише книга, в която ще събере всичкото знание на човечеството.

Разбирайки обаче, че обещанието му е непосилно за изпълнение, монахът се продал на Дявола. Рогатият довършил ръкописа, а за да му благодаря монахът изрисувал образа му на една от страниците на дяволската библия.

За изработката й били убити 160 телета, върху чиято кожа се събрало цялото съдържание на книгата с размери 92 см. дължина, 50 см. ширина и 22 см. дебелина.

Codex Gigas тежи почти 75 килограма и за да бъде повдигнат са нужни поне двама души.

Намесата на Дявола при написването на книгата за една нощ е в рамките на легендите. Графологическа експертиза е доказала, че библията е написана с мастила от стрити насекоми от един единствен човек. Смята се, че са му били нужни 30 години без прекъсване.

Историците смятат, че авторът е монах отшелник, който е изкупвал греховете си, пишейки дебелия том.

160 животни гинат заради Библията на Дявола

За Кодекс Гигас тръгва сравнението, че е Библията на Дявола точно заради огромния 50-сантиметров портрет на Дявола на 290 страница. Най-вероятно обаче авторът е целял да съпостави доброто и злото, тъй като на срещуположната страница е нарисуван райският град.

Кодекс Гигас съдържа латинския превод на Библията от Св. Йероним Блаженни с изключение на книгите "Деяния на Апостолите" и "Откровение на Йоан". В кодекса са поместени още различни трактати, посветени на историята, етимологията и физиологията, магически формули, екзорсистки заклинания...

МАЛКО ИСТОРИЯ

За първи път за Кодекс Гигас се споменава през 1229 г. По-късно кодексът е предаден на Цистерцианския манастир Седлек, който го продава на Бенедектинския манастир в Бржевнов. В периода 1477-1593 Дяволската библия се съхранява в библиотеката на манастира в Броумов, а през 1594г. е отнесен в Прага като част от колекцията на император Рудолф II.

В края на Тридесетгодишната война, през 1648г., колекцията на Рудолф II е открадната от шведски войници и е отнесена в Швеция като военна плячка. През 1649г. ръкописът попада в кралската библиотека в Стокхолм, където се съхранява и до днес.

През 2007г. след повече от 300 години Кодекс Гигас отново е върнат в Прага, където в продължение на една година е изложен в Чешката национална библиотека.

Рейтинг

3.7
Общо 6 гласували
5 1
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Симона
Симона
24.12.2014 22:57
Животните не гинат специално заради книгата, а това е било главното ястие на монасите, просто да имали в излишък и е била ненужна... за това са правили хартия от нея ...
3
0
Veska
Veska
19.01.2013 10:19
ОМГ тези са луди!!!да убият толкова животни за една книга!!!
1
5