Острият слух помага на по-слабите физически

Острият слух помага на по-слабите физически

По-слабите сред хората са развили по-остър слух, който им дава предимството да забелязват наближаващите опасности по-рано, твърди ново проучване.

То разкрило, че физически по-слабите хора обикновено чуват звуците по-близо, отколкото са всъщност. Учени първо изследвали как мъжете чуват равномерно приближаващи се към тях звуци, разказва National Geographic.

Повечето мъже, независимо от физическото им състояние, смятат, че източника на звука ги е достигнал дълго преди това всъщност да се случи. Това приспособление може да помага на хората да усещат и избягват опасности.

"Ако грешиш в полза на безопасността, тази генетична особеност ще бъде предадена” – казва водещия на проучването Джон Неухов (John Neuhoff), еволюционен психолог в колежа Устър, Охайо.

Хората с по-лоша физика (които нямат силата да надвият опасността) показват по-крайни версии на слуховата алармена система.

"Ако сте физически здрави, можете да реагирате бързо. Така че не се нуждаете от толкова време за реакция за да сте в безопасност, от колкото би имал нужда един типичен мързел” – обяснява Неухов.

Контрол на съзнанието

Предишни изследвания са показали, че жените също реагират по-бързо на приближаващи се звуци от мъжете.

Неухов казва, че екипът му смята да изследва възможните връзки между различните физически характеристики, които могат да са важни в борбата със заплахите. Той отбелязва също, че умът играе голяма роля.

"Има много неща, които определят колко място за грешки трябва да си оставим” казва той. "Показали сме, че физическото състояние е един от тези фактори, но неща като личността или сколнноста към поемане на рискове също могат да бъдат фактори.”

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари