Евритмията спомага за духовното израстване

медитация

„Ако човек се разкрива чрез движенията на евритмията, които се наследяват от такива притежания, като езика и позволи целия духовен опит да стане видим, то тогава световните мистерии биха могли да бъдат артистично изразени.”- Рудолф Щайнер

На основно ниво изкуството на евритмията представлява видимото човешко изказване на думите и музиката. Изглежда като танцово движение, форма на изкуство и е терапевтичен инструмент за изцеряване. Наречена е „видимото пеене” или „видимия говор”.

Евритмията спомага за духовното израстване

Евритмията може да бъде изпълнявана пред публика, пред която се изправят танцъори в ярки и прозрачни костюми. Те са съпроводени от музика или просто говор, а понякога и без участието на никакъв звук. Може да бъде изпълнявана и самостоятелно, подобно на тай чи или йога, с цел изцеряване.

Студентите от училище Уолдорф обикновено посещават курсове по евритмия, създадени като допълнителни занимания от основатял на Уолдорф, Рудолф Щайнер. Те допринасят за баланса на училищния фокус към здравото съществуване, съчетано с изкуство, учение и музика.

Евритмията спомага на децата, на които им предстои да проговорят, за разбирането на дълбоко ниво на частите на речта; например как се произнася звука „Т”, откъде идва, как тялото изразява „ох” или „ах” и т.н. Антропософията, базата на Щайнеровите курсове, е основана на философията, че звуците отговарят на елементите на природата и всяка дума резонира на различен елемент от природния свят.

На по-дълбоко ниво евритмията е духовна практика, съпоставяща телесните движения и изрази със звуци и емоции. Движението се превръща в удължаване на звуците на думите и на духовното им значение извън самите думи. Ако се практикува правилно, човек трябва да усети изразяването на зука в тялото си, а публиката да види как „изглежда” самия звук. Хората, наблюдаващи евритмия трябва да са в състояние да видят не само говоримите неща, но и тези, които не са изказани, или да вникнат извън нотите, както и извън индивидуалната височина, тон и хармония.

успех

Евритмията изхожда от идеята, че звуците за силни, а издаващият ги човешки глас носи нещо повече от простото значение на изказването. Звуците имат способността да предават един вид вътрешен опит към външния свят, а движението добавя величина към този израз.

Като лечебен духовен инструмент, евритмията може да помогне на човек да даде израз на дълбоко стаените чувства или емоции, които не са могли да се изкажат с думи. Както и в другите духовни практики, евритмията може да спомогне за обединяването на тяло, душа и мисъл. За някои хора думите не са достатъчен атрибут за изказване на дълбоко прикритите емоции от минали преживявания. Чрез повтарянето на определени движения, проектирани с цел освобождаване на тези невъзможни за изказване рани, човек ще може най-накрая да ги изрази и да постигне хармония.

Стремежът на евритмията е да разкрие вътрешния опит на душата и да я изрази по видим начин.

Казано по-друг начин, евритмията е говорене и пеене със своя собствен глас, тяло и душа - пречистване, водещо до духовно израстване и изцеряване.

Рейтинг

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

ния
ния
17.12.2013 02:04
Най-достъпното за нас е паневритмията-във всеки по-голям град се играе след изгрев слънце-когато и праната е най-голяма в природата Тонизиращо оздравяващо зареждащо...
1
0