Професия според характера

Характер според професията ни

Характера ни неминуемо зависи от професията, която упражняваме. В повечето случаи, дори несъзнателно, ние избираме професия предвид нашите наклонности и особености на характера.

Но от друга страна идва въпросът, дали не е точно обратното – т.е. дали професията която упражняваме не видоизменя и определя нашия характер. Влиянието в тези две посоки е не само невъзможно, но често и неизбежно.

Когато човек започне да зависи от професията си, това се нарича "професионална деформация". Всички сме били свидетели на поне един човек, издигнал се от чиновник в началник, чието поведение неминуемо се изменя до неузнаваемост.

Работа

Обратното би се получило с човек, не дотам мил с околните, който започва работа, в която се изисква мило отношение и поддържане на добрия тон. В резултат на това характерът му се изменя коренно до неузнаваемост.

В повечето случаи обаче професията говори неоспоримо за характера на човека. Няма как да си представите спортист с мек характер и без целеустременост. Или художник, който повече обича да смята, отколкото да рисува. За тези хора професията е огледало на същността.

Ако все още не сте разбрали коя е идеалната за вас професия или усещате, че тази, която практикувате в момента не е ви е по сърце, просто спрете за момент и се замислете за вашите най-отличаващи се личностни черти.

Работохолизъм

Ако обичате да общувате например, то би било добре да се насочите към професия, свързана с многобройни контакти и работа с хора. Ако пък обичате да сте съсредоточени и вглъбени, то изберете професия, изискваща повече концентрация.

Следващата стъпка е да си представите триъгълника със страни Аз мога, Аз искам и Трябва. Когато размислите по тези въпроси, именно характерът ви ще се прояви и ще ви подскаже накъде да се насочите.

Като цяло, характера на човек подлежи на промяна през целия живот. Практикуването на дадена професия също. Психолози твърдят, че основното е професията ни да ни е интересна.

Тогава характера сам се нагажда към новата обстановка, а на моменти това дори не се налага. Не трябва да се страхувате от новостите, защото именно те могат да се окажат най-ползотворни за вас.

4
Общо 12 гласували
5 5
4 3
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Уффф
Уффф
16.08.2014 16:16
Чудя се важи ли за милиардите хора,работещи нещо,просто защото няма друго?
Учените били открили... Кои учени? От Магадан?
Простотии.
2
1
darKneSS..inHeR.SoUL
darKneSS..inHeR.SoUL
20.03.2013 20:29
не знам какво да правя
1
0