Учени откриха непозната бактерия в антарктическо езеро

Антарктика

Екип от руски учени направи сензационно откритите, докато изследваше проби взети от подледниковото (субглетчерното) езеро Восток в Антарктика. Учените са убедени, че са открили съвсем нов вид бактерия в тайнственото субглетчерно езеро. Тези мистериозни езера съществуват под някои от ледниците в най-студените точки на Земята.

Водата на езерото е в течно състояние, което се поддържа от геотермален източник на топлина, който компенсира загубата на топлина на повърхността. Налягането, което този процес създава, позволява точката на топене да падне под 0 градуса. Плътен леден покрив покрива езерото.

Той се образува в точката, в която напорната точка на топене се пресича с температурния градиент. Обикновено „шапката“ на езерото е съставена от много по-плътен лед в сравнение с леда около самото езеро.

Глетчери

Пробата, в която е открита въпросната бактерия е взета през май 2012 г. Тогава екипа от руски изследователи успява до пробие дупка в леда, който покрива езеро Восток и да достигне до повърхността на самото езеро. Специалистите смятат, че подледниковото езеро съществува повече от двадесет милиона години. В опит да изучат екосистемата на удивителния природен феномен учените пробиват дупка с дълбочина почти 4 километра, за да достигнат водите на езерото.

Сергей Булант, експерт в генетичната лаборатория в Петербургския институт по ядрена физика, прави откритието, което хвърля в смут научната общност. „След като отхвърлихме всички възможни елементи, които биха могли да замърсят взетата проба, открихме ДНК, която не прилича на нито една друга ДНК, която съществува във всички международни бази данни“, разказва д-р Булант. По думите му: “Този вид форма на живот за момента е некласифицирана и неопределена.

Бактерията, която е изолирана от пробата има ДНК профил, който съвпада едва на 86% с ДНК на други видове бактерии. Когато опре до молекулярна биология и ДНК, подобна прилика е образно равна на нула. Съвпадение на ДНК с 90%, обикновено показва, че този организъм е напълно непознат на науката.

Според д-р Булат: “Ако този организъм беше открит в проби от Марс, без съмнение щях да заключа, че на Марс има живот. Но, удивителното е, че откриваме тази бактерия на Земята. Твърде вероятно е дори да не сме в състояние да открием наследниците на тази бактерия днес“.

Бактерии

Очаква се по-късно тази година нова експедиция да се опита да вземе допълнителни проби от езерото Восток. Надеждата на учените е, че ще успеят да изолират същата група от микроорганизми. Само така ще могат да бъдат сигури, че са открили нова фирма на живот на Земята, която не фигурира в нито една база данни към този момент.

Дълги години сред учените в областа на гео и астробиологията спекулират с теоретичната възможност за съществуване на живот на Енцелад, един от спътниците на Сатурн или на Европа, спътник Юпитер. И двете луни са покрити с плътни обвивки от лед, под които, по мнение на учените, съществуват обширни океани и езера в течно състояние.

Възможността за съществуване на субглетчерни езера за първи път е била допусната през 1957 от руски учени. Научни изследвания и сондажи в ледниците се провеждат от 1989г., но окончателното доказателство за съществуването на тези природни феномени и намерено чак през 1996 г.

Рейтинг

4
Общо 5 гласували
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

иле-ели
иле-ели
11.03.2013 22:45
не става ли въпрос за онази бактерия, дето издържала при условията на Марс?
0
0