Езерото на мечтите

Езерото на мечтите

Езерото на мечтите или Lacus Somniorum е малък, но интригуващ участък от лунната повърхност. Намира се в североизточната част на Луната - Сектор Б-4. Представлява най-голямото езеро на Луната, с диаметър 384 км.

Езерото на мечтите има неправилна форма и зле дефинирани граници. На югозапад равнината му се свързва с Морето на спокойствието, чрез широкият кратер Посейдон, разположен северозападно. По южната граница са разположени наводнени кратерни зали.

Източната граница на езерото минава близо до малък кратер, на име Маури, преди да продължи на север, докато стигне до кратера Уилямс. От ръба му продължава на запад. Тесен граничен район разделя Езерото на мечтите с по-малките Езера Мортис на север. Тази ивица включва неравен терен, с наводнените кратери Мейсън и Плана.

Луната

Лунните езера са създадени от древни потоци лава. Получили са названията езера, тъй като на древните учени приличали на земните такива. Тези видове образувания се появяват като тъмни участъци на лунната повърхност и древните историци смятали, че тези по-тъмните области всъщност са течни океани, реки и езера.

Оттам идват и латинските им имена, чрез които се позовавали на предполагаемите им функции. Вулканичната дейност, наводнила Езерото на мечтите, настъпила преди между 3.2-3.8 милиарда години, когато Луната се намирала в период на голяма вулканична дейност.

Майкъл Джексън (1958-2009) е сред най-големите частни собственици на лунни парцели. През 2005 г. той закупува значителен парцел в Езерото на мечтите, който представлява един от многото кратери в него.

Майкъл Джексън използва Луната и символика и често в живота си. Всичко започва от негова запазена марка "Лунна походка" - танц - ход. "Лунната походка" е заглавието на най-добре продаваната му автобиография, издадена през 1988 г., докато "Човекът, ходещ по Луната" е заглавието на популярната компилация от най-големите му музикални изпълнения на видео.

Името Езерото на мечтите е често срещано и в литературните среди. Има множество книги с това име. Тери Трюдо пише любовният роман Езерото на Мечтите, а Ким Едуардс издава книга със същото заглавие и, учудващо, подобна тематика.

Рейтинг

4.4
Общо 11 гласували
5 7
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари