Мистериозните кътчета на Световния океан

Световен океан

Океанът е пълен със загадки. Хората традиционно го смятат за мистериозен и предпочитат да му се възхищават от брега. Има места в световния океан, които хората определят като най-мистериозни. Самолети и кораби изчезват в тези места без следа. Има и гигантски водовъртежи, огромни вълни и загадъчни светлинни кръгове във водата. Има едно място в океана, където всички тези явления съществуват едновременно. Това е Бермудския триъгълник.

Площта на Бермудския триъгълник обхваща около един милион кв. км. Триъгълник се разпространява от Флорида до Бермудските острови, а след това до Пуерто Рико и обратно към Флорида, през Бахамите. Първото официално обявяване за изчезвания на кораби и самолети в района се появява в края на 1940-та. Група бомбардировачи пък не се връща в базата на 5 декември, 1945г.

Мистериозните кътчета на Световния океан

Пилотите имали време само да кажат, че те влизат в местността "Бялата вода". Спасителен отряд е изпратен да ги спаси, но и тези самолети изчезват. Близо 50 са изчезналите кораби и въздухоплавателни средства в триъгълника за период от 50 години. След това, в средата на 1980-та година, триъгълника "губи апетита си".

Много теории – псевдонаучни, паранормални и нелогични, са се появявали през годините в опит да се обясни това мистериозното явление. Най-надеждният теория е изложена от Джоузеф Монаган от Университета Монаш в Австралия. През 2003 г. ученият публикува статия по физика в American Journal на тема "Могат ли метановите изригвания да потапят кораби? ”.

Море

Изследователят описва експерименти, които той провежда, за да докаже, че е възможно. Неговата теория е подкрепена от много други учени. Точно в тази местност, под повърхността на Атлантическия океан има изригвания на метан, който идва от пукнатините на океанското дъно.

Изчезнали кораби

Газта, когато се концентрира върху повърхността след дадено изригване, може да предизвика неизправност в работата на електронно оборудване на борда на самолети и кораби. Корабите могат да потънат в такива места, поради рязкото намаляване на плътността на водата.

Друг феномен, наблюдаван в Бермудския триъгълник е т.нар. Летящия холандец - необяснимото изчезване на корабни екипажи. Най-вероятно причина за подобни инциденти е инфразвук. Някои учени смятат, че инфразвукът е създаден от газови мехурчета, тъй като те се издигат към повърхността.

Инфразвукови вибрации предизвикват опасни резонанси на сърцето и кръвоносните съдове. Когато има такъв резонанс, човешко същество може да има пристъп на паника. Възможно е моряците, обхванати от страх и паника, да скачат зад борда в опит да се отърват от странното чувство.

Въпреки това, няма теория в света, която да обясни защо Бермудския триъгълник спря да поглъщащ кораби и самолети в средата на 1980-та година. Някои автори смятат, че изобщо не е имало мистерия. Други, че тя е направена просто от хора.

Саргасово море

Много хора смесват Саргасово море с Бермудския триъгълник. Морето се намира на юг-югоизток от триъгълника. Освен това, много хора се опитват да намерят решение на загадките на триъгълника в него. Въпреки това, морето, което се намира в центъра на Атлантическия океан, има своите особености.

При него океанските течения се движат по посока на часовниковата стрелка. Саргасово море представлява гигантски водовъртеж, който има свои собствени закони на живота. Температурата на водата вътре е като в джакузи. Човек може да види също и чудотворни миражи там. Изглежда например, че слънцето изгрява от запад на изток.

Рейтинг

3.1
Общо 11 гласували
5 2
4 2
3 3
2 3
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

svetlana
svetlana
03.08.2013 23:51
това с изгрева на слънцето го знае дори едно малко дете.ебати излъгацията.Много чудотворен мираж.....
0
0
Сийка
Сийка
29.07.2013 15:57
Летящият Холандец е легенда, не е явление! Дори и в мизерната българска Уикипедия има статия за тази легенда! Освен това: Слънцето изгрява винаги от изток на запад. Метанът е ЕДИН ГАЗ, а не ЕДНА ГАЗ, съответно се членува газът, а не газта. И т.н. и т.н. Лошо проучена псевдо-научна статия. Всяко начетено хлапе знае повече и пише с по-малко правописни и смислови грешки!
4
0
абсурд
абсурд
10.07.2013 12:42
Е слънцето не изгрява ли винаги от изток и след това върви на запад.
0
0
Нина
Нина
05.05.2013 13:33
Много е интересно!
1
0