Катакомбите и мумиите в Палермо

Манастирът на капуцините в Палермо

Ако решите да посетите Палермо и да разгледате тукашните забележителности, със сигурност няма да пропуснете Манастирът на капуцините. Едно на пръв поглед непривличащо окото място, което е в близост до гробището. Разположен е на един малък и тих площад, но в себе си крие повече отколкото можете да си представите.

За да разберете за какво става дума, трябва да тръгнете по стълбите надолу - в катакомбите на манастира. Влизайки в това помещение ще ви обземе странно дори може би неприятно чувство. Има леко движение на въздуха, влажно е, а миризмата е доста запомняща се. Там мирише на вече разложил се плат и нещо неприятно и кисело. Особено е и самото усещане да си там.

Катакомбите в Палермо

Съвсем обяснимо е като се има предвид, че в тези катакомби има събрани около 2000 мумифицирани тела. Някои от тях лежат в ковчезите си, други са просто подпрени на стените. В катакомбите ще намерите и едно малко момиченце – не може да се определи каква е възрастта му, но определено е много малко дете. Това е Розалия Ломбардо, починала от проблеми с дробовете едва на 2 години.

Баща й е помолил лекар да направи всичко по силите си детето му да не става скелет. Това е случка от 1920 г и всъщност нейното телце е едно от последните, които са поставени в тези катакомби, преди да ги затворят. Днес вече те са част от туристическите атракции на Палермо.

Мумии в Палермо

В тези катакомби има най-различни хора – момче на 14 години, духовници и др. Всички те са облечени с най-модерните дрехи, които са притежавали приживе, а сега се вече полуразпаднати зад вратите на манастира. Тези мумии и по-скоро този вид изсушаване на човешките тела е много характерно за сицилианците. Във времето, когато са съхранявали мъртъвците си така, вратите на тези катакомби дори са били отворени за посещения от близки на починалия.

Причината да не се разлагат е благоприятният въздух в Капуцинският манастир – достатъчно хладно е, а и материалите, от които са направени стените попиват влагата и не дават възможност да се развият гъби и да разядат мумиите.

Дълго време учените не са знаели как лекарят е съхранил тези тела толкова дълго време. Това е част от вярванията на сицилианци и макар за нас да е доста странно и дори ужасяващо, за тях е част от историята.

Рейтинг

4.4
Общо 5 гласували
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари