Възможно ли е полюсите на Земята да се обърнат?

Геомагнитно поле на Земята

Според проучванията на геофизици магнитното поле на Земята може да намалее. Магнитното поле на Земята е с капкообразна форма.

То се простира в Космоса на хиляди километри и защитава флората и фауната на Земята от слънчевата радиация. Благодарение на магнитното поле слънчевата радиация изобщо не може да проникне. Според геологични данни магнитното поле от време на време се променя. Това може да доведе до смяна на местата на Южния и Северния полюс.

За последен път размяна на полюсите е имало пред 780 хиляди години. Промените се получават бързо, тъй като иначе в преходния период животът на планетата би бил унищожен от слънчевата радиация.

Според някои проучвания е възможно измирането на динозаврите преди около 70 милиона години да е било причинено от смяна на полюсите.

Космос

През последните две хилядолетия магнитното поле на Земята постепенно отслабва, като през последните два век процесът се е ускорил. През последните четиристотин години магнитното поле е намаляло с повече от 40 процента. Това означава, че най-вероятно след 3200-тата година има възможност за смяна на полюсите.

Ако това стане, последствията ще са направо катастрофални. Мощни потоци от слънчева радиация, които засега не достигат до планетата заради магнитното поле, ще нагреят горните слоеве и ще променят климата глобално.

Отслабването на геомагнитното поле негативно влияе върху жизнената дейност на животните, а също така и на растенията и микроорганизмите.

Според някои специалисти за пълното изчезване на геомагнитното поле Земята трябва да престане да се върти. Това би могло да се случи след около 3 милиарда години.

Отслабването на геомагнитното поле може да доведе до голямо увеличение на мутациите на живите организми. Това може да се отрази доста зле на начина на живот както на растенията и животните, така и на хората.

Там където се намират полюсите магнитното поле е най-тънко. Така частици слънчева плазма проникват в полярната йоносфера, което предизвиква ефекта на Северното сияние.

Рейтинг

3.4
Общо 13 гласували
5 4
4 3
3 3
2 0
1 3
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Виракоча
Виракоча
25.02.2015 23:15
Има неизвестен за хората начин магнитното поле да се изключва за определени обекти!
0
0