Значение и свойства на малахита

Бижута с малахит

Малахитът е бил скъпоценен талисман в Египет, Рим и Древна Гърция. Защитавал е от лоши очи, негативна енергия, но също така се е смятал за лек срещу всички физически болести. Древните са считали, че е балансиращ камък, който засилва интуицията, улеснява общуването и пази от неприятни ситуации.

Едно от преданията за малахита гласи, че името му идва от старинната руска дума „малахос”, която в превод означава тревистозелен. Древните египтяни са извличали малахит от Синайския полуостров и са изработвали амулети. Според египетската „Книга на мъртвите” този зелен минерал има божествен произход. Мекотата му е позволявала да се стрива на прах и да се използва като сенки за очи или за приготвяне на боя за фрески.

До днешни дни малахитът се смята за камъка на бременните и родилките в Алпите.

Лечебните свойства на камъка са също доказани. Страдате ли от менструални болки е нужно само да го поставите върху пъпния енергиен център. Разположен на същото място, камъкът лекува коремни болки, възстановява нормалния сърдечен ритъм, ако е върху гръдната кост. А ако очите ежедневно се мият с малахитова вода, ще се укрепят очните нерви.

Малахит

Използва се още при всякакъв вид дихателни оплаквания, също и при астма. Като съпътстваща терапия минералът се поставя в горещата вана най-малко десет минути преди баня.

Според древните легенди малахитовата вода дарява духовни и физически сили. Може да се приема от една глътка като се стигне до чаша на ден.

Малахитът носи щастие на зодиите Водолей и Козирог. В България находища на този камък се намират в медните рудници в Панагюрище и в оловно-цинковите в Родопите. По света се среща в Русия, Австралия, Заир, Конго, Намибия, Мексико, Израел, град Лион – Франция, а също така и в щата Аризона в САЩ.

В търговската мрежа може да се намери необработен и полиран – като топче или бижу. Но внимавайте! Малахитът е един от най-имитираните камъни. Често е заместван от изкуствени аналози.

Рейтинг

4.3
Общо 9 гласували
5 4
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

lili
lili
10.02.2013 08:39
Може ли да споделиш за какво и как е използван?
2
0
Лалка
Лалка
12.11.2012 11:49
Наистина има лечебни свойства, аз съм го изпробвала
3
0