Интересни факти от живота на Ханс Кристиан Андерсен

Ханс Кристиан Андерсен

Един от най-известните автори на детски приказки – Ханс Кристиан Андерсен се е родил през 1805 година в град Оденс в Дания. Фамилията, която завършвала на –сен, издавала, че бъдещият писател няма нищо общо с благородническите семейства.

Андерсен израснал в бедност, баща му бил обущар, майка му перяла срещу скромни суми дрехите на хората, а дядо му бил психично болен и по цял ден изрязвал фигурки от дърво.

През целия си живот Андерсен се е стремял към висшето общество, това му е било нещо като фикс идея. Той постоянно се запознавал с известни личности, след като станал прочут със своите приказки.

Всичко започнало от момента, в който гадателка в Оденс казала на малкия Ханс, че ще стане прочут и че в жилите му тече кралска кръв. Не особено красивото лице на Ханс и странното му поведение му спечелили врагове сред децата и всички постоянно го биели.

Четене на приказки

Затова той прекарвал времето си с баби от приюта за стари хора, които му разказвали старинни приказки. Въпреки бедността си той мечтаел за кариерата на актьор, писател или певец. Гласът му бил наистина много красив и доста тънък, което било нов повод за подигравки.

Работници от шивашка фабрика пред хората свалили панталона на Ханс, за да се уверят, че не е момиче, след като го чули как пее. „Тогава се почувствах като давещо се куче, по което децата хвърлят камъни”, спомня си по-късно писателят.

Въображението на Ханс заедно с психологическите травми създали много фобии. През целия си живот той се страхувал от тъмното, постоянно се оплаквал на свои познати и приятели, стига малко да настинел, и много страдал, ако някой го критикува. Той правел колекция от положителните статии във вестниците, и почти плачел, докато четял критиката.

Страхувал се от кучета, от непознати, от това, че ще го ограбят, както и от това, че ще изхарчи прекалено много пари за дадена покупка.

Когато бил момче, бъдещият писател мечтаел да играе в Кралския театър. Той започнал да участва в местни пиеси, за да събере пари. Така събрал пари за път до Копенхаген и дори помолил местен собственик на печатница да му напише препоръчително писмо до прима балерината на Кралския театър.

Четиринадесетгодишният Ханс заминал за Копенхаген, без да се страхува от бъдещето и от това, че страда от дислексия. Той бил убеден, че истинският му баща е крал Кристиан осми. На 33 години писателят изведнъж получава щедра кралска стипендия, което го убеждава в правотата на мислите му.

Най-прочутият разказвач на приказки нямал собствени деца. Той разказвал истории на чуждите, но не им давал да му седнат в скута. Но много държал на погребението му да има деца.

Рейтинг

3.5
Общо 27 гласували
5 7
4 7
3 6
2 7
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Бела
Бела
26.11.2014 13:59
Супер е
5
0
Александра
Александра
25.02.2014 21:21
Наистина превъзходна статия с много факти.
5
3