6 542 Статии,9 533 Сънища,5 381 Истории
3.9 от 19 Гласа

Гласът издава характера

Гласът издава характера

Гласът на човек издава определени черти от характера му. От това как събеседникът говори можем да си направим много изводи относно истинската му същност. Вижте на кои три характеристики на човешкия глас трябва да обърнем внимание.

Височината на гласа – стеснителните хора говорят по-тихо, докато енергичните или дори агресивни хора използват значително по-силен глас. И в двата случая това не е правилно, защото се създава усещане за несигурност и можем да си направим извода, че човека срещу нас нито вярва в себе си, нито в онова което говори.

Ако човек говори прекалено силно, най-вероятно желае да компенсира със силата на гласа си липсата на аргументация.

Смята се, че дълбоките гласове имат по-малка издръжливост и пробивност.

Тембър на гласа – той също може да ни подскаже много за определен човек. Хора, които са студени имат и студени гласове. Обратното – жизнерадостните хора имат глас, който звучи радостно и живо. Трябва да се отбележи, че тембърът на гласа може да се променя според настроението. Винаги може да се познае звученето на депресиран човек и на такъв, който е щастлив.

Възможно е говорът на някои хора да е напълно неразбираем. Те имат проблеми с артикулирането – това е трудност при ясното изговаряне на думи. Ако имате такъв проблем, най-добре запишете гласа си. Прослушайте се след това. Обикновено лошата артикулация е следствие на лоши говорни навици.

Скоростта на говорене – колебливите хора, меланхолиците и флегматиците говорят по-бавно от останалите. Решителните и весели хора говорят бързо. Жените говорят по-бързо от мъжете, а в някои случаи дори два пъти по-бързо. Темпът на говор на различните народи е различен.

Не е хубаво да се говори прекалено бързо или бавно. Понякога обаче различните ситуации изискват различна скорост. Чрез темпът на говор можем да разграничим разликата или значението на онова, което се обсъжда.

Най-добрият подход да определите характерите на хората около вас, е като наблюдавате начина им на говорене в различните ситуации. Веднага ще установите, че гласът им е огледало не само на характера, но и на душевното състояние в определен момент[научи повече...]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

Коментари (9)

0
0
Отговор
някоя си

2016-01-31, Оценка 5.0 от 5 за Гласът издава характера

Аз пък говоря бързо и нищо не ми се разбира, като някаква картечница, обаче когато се притесня си забравям думите и говоря много флегматичнооо
3
1
Отговор
Вероника

2013-11-24, Оценка 5.0 от 5 за Гласът издава характера

Добра статия с повечето неща съм съгласна ако сте наблюдателни и добри слушатели забелязвате разликата...
2
3
Отговор
Нина

2013-06-10, Оценка 3.0 от 5 за Гласът издава характера

Глупости.Дрън...дрън....
6
1
Отговор
Vela

2013-05-15, Оценка 5.0 от 5 за Гласът издава характера

На първо място гласът издава физическото състояние на отделния човек. Има хора в напреднала възраст, с жизнени гласове и млади хора с тихи, приглушени гласове, отделен е въпросът за тембър и дикция, които според мен са в следствие общуването ни с родителите и почти се унаследява или имитира. Енергичните и силни личности обикновено говорят високо, поради по висок емоционален заряд.
7
0
Отговор
петаЛчо

2013-04-29, Оценка 5.0 от 5 за Гласът издава характера

като го доизмислите може да го напишете , сега не се разбира нищо
2
0
Отговор
викито

2012-08-21, Оценка 5.0 от 5 за Гласът издава характера

ми аз примерно понякога говоря бързичко, понякога не чак толкова, а когато ме е срам или наскоро съм зе запознала с някого говоря много тихо и често ми го казват:)
2
0
Отговор
Lilana

2012-07-16, Оценка 3.0 от 5 за Гласът издава характера

Струва ми се, че и в самата статия и самите коментиращи са тотално объркани - за глас говорим, но за звучене или за тембър?? Това са две различни неща.Тембърът е важен - т.е., даденият ви по рождение, както се казва "глас".По него се определя например характера на човека.А това КАК ще звучи той и в какви децибели, зависи вече от настроение и други подробни обстоятелства спрямо говорещият.Оставам с впечатлението, че в статията постоянно се смесват двете неща.Това, че говорим прекалено тихо, не означава, че такъв ни е гласът.Така говорим.Но какъв ни е тембърът всъщност - като даденост, е съвсем друго.Отделно е как го използваме.Благодаря!
1
0
valka2001ам, съгласна съм с теб. колкото до бързината на говорене.. зависи от типа човек, нали (както пише в статията) меланхолиците и флегматиците говорят по-бавно от останалите(да речем от сангвинистите). това се дължи на техния забавен темп на речта и мисълта, ако се замислим ще останем с извода, че всичко е свързано!!! :)))))
1
0
Отговор
SP

2012-06-24, Оценка 4.0 от 5 за Гласът издава характера

Винаги хората са ми казвали,че или говоря прекалено тихо,или прекалено силно и винаги говоря твърде бързо. :D Какво да се прави,навици. :)

Водещи от категорията

Подобни Статии

Избрано

От другите сайтове