Петър Дънов за смъртта

Петър Дънов за смъртта

Вярата в прераждането е основно в учението на Петър Дънов. Човешката душа е безсмъртна. Човешкият дух е вечен, като непрекъснато се проявява, изразявайки стремежите към живот, свобода и знание. Човекът обаче не е независим и съществуването на смъртта ни го доказва.

Дънов говори за свързаността на душата с тялото, според него би трябвало да можем с лекота да излизаме и да се връщаме в тялото си. Смъртта е ограничение, тя е усещането, че не можеш да направиш нищо. Учи ни, че само чрез истината (той не толерира лъжата под никаква форма) можем да преминем ограниченията на временния живот и смъртта, за да постигнем вечната свобода. Учи ни, че Бог е този, който спасява хората.

Петър Дънов говори за смъртта като начин за пресяване – от другата страна е животът на безсмъртието. Който не може да мине там, остава в живота на ограниченията. Смята, че и след смъртта си грешникът остава такъв, освен ако не мине от другата страна. Това означава, да започне да мисли. Умът може да промени природата на човека. Той е безсмъртното начало.

Учителят казва, че след смъртта човек не еволюира. За да се случи това, трябва да се роди отново. Той говори за свръхсъзнание, което щом се пробуди у човека, той няма да се плаши от смъртта. Говори за това, че негативните мисли внасят смърт. Казва също, че когато любовта напусне сърцето, човек е изложен на смърт.

Дънов смята, че след като напуснеш тялото си, ще имаш друго, невидимо, прозрачно тяло – самосъзнание. Без хората да могат да те чуват. За съзнателния човек смърт няма. Учителят вярва, че когато умре, човек влиза в други хора и продължава оттам, където е прекъснал. Според него е лошо, когато смъртта е преждевременна, защото не можеш да се освободиш, преди да изживееш договора, който имаш със Земята.

Петър Дънов отхвърля убийството и смята естественото, без болест, умиране за нормално. Той обаче не говори за карма. За него също така Духът снизхожда, което означава, че може да си мъртъв приживе. Нямаш ли Дух, си мъртъв и той е обявил за действително мъртви недуховните. Така при него смъртта означава отсъствие на духовност. Докато буквалната смърт в учението на Дънов е спасение от страданията.

3.8
Общо 41 гласували
5 16
4 7
3 10
2 8
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (13)

Изпрати
satok
satok
03.03.2015 20:45
Nai dobre e da ne kazvame nishto.Danov propovqdva bojiqta hristova liubov,toi vashvalqva hristovoto uchenie.A tova e uchenie za bojiqta liubov :)Neka vseki sledva sebe si i da ne prechi na drugite :)
3
0
Румпелщилскин
Румпелщилскин
19.06.2014 16:49
Драги ще напиша нещо което не е по темата но си струва забелязали ли сте как на всеки като кажете нещо такова за смъртта за магии и тем подобни как все отричат и казват откачалки е кой мислите е откачалката тогава а вие какво бихте казали.....
0
3
Пепа Николова
Пепа Николова
19.11.2013 16:35
Петър Дънов е явление у нас,както и много други,които вашите ограни4ени мозъци отри4ат.Той е у4ител и изобщо не ни противопоставя на Бога и неговите закони,а напротив у4и ни на същото оби4 вяра търпение благородство.Що се отнася до безсмъртието на Духът то Христос е доказал същото като е върнал духът на Лазар в мъртвото тяло и по този на4ин го е възкресил.Петър Дънов е правил това приживе той е вадил духът си от тялото и после отново го е връщал.Не пишете глупости,а оставете Бог да реши кой е истински и кой не,ако сте Християни.
26
3
Maleee
Maleee
13.08.2013 10:39
Колко ограничени хора имало в България?!?! Но то християнството до това води - фанатизъм и омраза към другите. Аз не поддържам дъновизма, но той е доста по-добро учение от съвременното християнство, както се вижда и по коментарите на едните и другите последователи. Спрете с тая омраза бе хора, нали Христос е Любов. И малко по-полека срещу учения които предшестват християнството, кои с няколко века, кои с няколко хилядолетия. Издържали са по-дълго проверката на времето.
17
4
Бамззз
Бамззз
22.06.2013 16:04
Само две думи ще кажа на всички "философи",които си нямат никаква представа от нищо тръгнали да защитават Дънов и да обвиняват другите в невежество а станалото оставям на вас да прецените доколко той е човекът с истината!Човешката душа не е безсмъртна и всяка вяра в обратното е практикуване на черна магия!Ако вярваме,че Дънов е по-велик от Христос(живия бог)то тогава тежко ни и горко!Ако вярваме в учението на Дънов то това означава,че не вярваме в Христос!Вярата в учението на Дънов автоматично ви прави НЕ ХРИСТИЯНИ и сподвижници на злото!Самата вяра ,че човешката душа е безсмъртна прави Бог лъжец а той такъв ли е!
4
38
Банкова
Банкова
25.04.2013 13:54
Чудя се на отзивите на някои дребни душици,вкопчени в някоя религия,която ограничава свободата на човешкия дух.Те не са на ниво и не могат дори да разберат учението на Дънов,а камо ли да си позволяват да го коментират и критикуват,много са жалки....
18
3
perrk
perrk
07.04.2013 21:08
Напротив, съвкупността на много учения изнася на човек, който не иска да поеме отговорност, защото изповядването на една религия (християнство, ислям, будизъм, юдайзъм и т.н.) е именно отговорност и съобразяване с каноните на избраната религия. Този микс, който наблюдаваме сега (не само Бялото братство, а и всички секти взели по нещо от световните религии) не води до нищо хубаво. Нравствеността се размива, човек си избира това, което му харесва и оправдава действията му. Какво е хубавото в сектата на Муун? Безразборния секс или самоубийствата? Какво е направил Петър Дънов, за да се смята за велик българин? България има своите велики българи и те са тези, които са дали живота си за нея. Освен това България е православна страна 1200 години. Именно православието е съхранило народа ни през турското иго, а не паневритмията на Дънов. И заради православието хиляди българи са слагали глави на дръвника, защото не са предпочели тази съвкупност от вярвания, за която говорите. Но явно по това време "още не са били достигнали до това развитие".
2
17
сана
сана
07.04.2013 10:44
защо си мислите че правилната вяра е само една .Будизъм или християнство и т.н.Точно обратното съвкупност от много учения е правилното защото във всяко има по нещо .Нарича се единно учение.За това говори Дънов Който не го разбира значи още не е достигнал това развитие
20
0