Как да повишим творческите си възможности

Как да повишим творческите си възможности

Всеки от нас има творчески възможности. Но понякога става така, че и най-талантливият човек изпада в психологическа дупка. Има няколко трика за подобряване на творческите възможности.

Първият е психологическа дистанция. За да се заредите с нова доза творческа енергия, опитайте се да си представите задачата си като нещо отдалечено от моментното ви състояние. Това стимулира по-високо ниво на мислене.

Друг психологически трик е изпреварването на времето. Хронологичното разстояние спомага за подобряването на творческите способности. Мислите за бъдещето карат мозъка ни да размишлява абстрактно и стимулира творческата дейност.

За да му помогнете, пренесете се мислено в бъдещето и прегледайте творческите си задачи от разстояние една, две и десет години.

Как да повишим творческите си възможности

Полезен трик е и стимулирането на абсурдността. Разумът ни отчаяно се опитва да намери смисъл в опита ни. Колкото повече абсурдност изпитвате, толкова повече затруднявате разума си.

За да повишите творческите си потенциал, често четете абсурдни произведения като творенията на Франц Кафка или „Алиса в страната на чудесата” на Луис Карол. Абсурдността е опасна за логиката, но стимулира творчеството.

Използвайте лошото си настроение. Смята се, че позитивното емоционално състояние подобрява способността да се решават проблемите и спомага за гъвкаво мислене.

Но негативните емоции също са силни в стимулирането на творчеството. Лошото е, че негативните емоции могат да се отразят отрицателно, но понякога можете да ги насочите в правилното русло.

Съчетавайте противоположностите. Така нареченото мислене на Янус – по името на двуликия бог Янус – се състои в зараждането на идея от много едновременни противоположности.

Комплексните идеи възникват от съпоставянето, което обаче не е видно в крайния продукт, в теория или в произведение на изкуството. Опитвайте най-нелогичните комбинации и съчетавайте всичко възможно.

Когато хората се опитват да бъдат креативни, те избират пътя на най-малкото съпротивление, като построяват идеите си върху вече съществуващи такива.

Ако искате да направите нещо наистина иновативно, изберете пътя на най-силното съпротивление – това води до невероятно интересни творчески решения.

Визуализирайте успеха си, представяйте си непрекъснато крайния резултат и това което искате, така ще сте една крачка по близо до него и ще знаете точно какво желаете, защото който не знае накъде отива, все другаде отива.

Рейтинг

3.3
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари