Биковете не се дразнят от червено

Разярен бик

По време на коридата бикът атакува червеното парче плат, което матадорът размахва пред него. Не червеният цвят, а движението дразни бика.

Червеният цвят е бил избран преди векове, за да не е толкова забележима по плата кръвта на бика.

Черната кутия, която след катастрофа на самолет дава данни за техническото състояние на устройството и разговорите на екипажа, не е черна.

Тя е оранжева или жълта, за да бъде забелязана лесно. Освен това тя не е кутия, а има форма на топка или цилиндър.

Много хора са се опитвали да разберат, дали зебрата е черна на бели райета или бяла на черни райета. Изследването на зебри в ембрионална фаза доказва, че тя е черна на бели райета.

В един от затворите в американския щат Джорджия стените са боядисани в розово, а затворниците носят розова униформа. Това спомага за намаляването на конфликтите, смят психологът на затвора.

Масите за билярд са покрити със зелен плат, защото билярдът е произлязъл от игри със стик и топки на открит въздух и е сроден на голфа и крикета. Затова цветът на плата на билярдната маса е като цвета на тревата.

Терминът синя кръв се е появил преди векове в Испания. Испанското кралско семейство и аристократите се гордеели, че бледата им кожа, която не се огрявала от слънцето, позволявала да се видят сините им вени.

Те наричали себе си sangre azul, което се превежда като синя кръв. Оттук този израз станал популярен за описанието на хора от аристократични фамилии.

Розовият цвят на фламингото не е такъв при излюпването му. Той се появява благодарение на менюто на птицата, което се състои от малки червени рачета и водорасли.

Рейтинг

3.6
Общо 8 гласували
5 3
4 2
3 1
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари