6 546 Статии,9 533 Сънища,5 381 Истории
3.0 от 12 Гласа

На Черешова задушница Господ прибира душите

На Черешова задушница Господ прибира душите

Днес е Черешова задушица! Почита се паметта на всички починали православни християни. Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден.

След Великден, след възнесението на Господа, входът на Царството небесно, е отворен. На днешния ден Църквата се моли през него да влязат вярващите и праведни починали.

На задушница църковните камбани бият траурно заради мъртвите. Богослужебното е с усърдни молитви за починалите. Опечалените по смъртта на свои близки от предния ден и на самия ден посещават гробищата.

Палят се свещи и кандила, поставят се цветя, преливат се гробовете с вино, кади се с тамян, носи се жито и в църква, и на гробищата.

Меси се хляб, който се разчупва и се раздава. Задушницата се нарича в България "Черешова", защото това е най-популярният плод през този период от годината. Черешите обикновено се прибавят към поменателните трапези.

В Българския църковен календар има три големи Задушници. Това са Голяма Задушница преди Месни Заговезни, Черешова Задушница и Архангелска Задушница.

Българите тачат паметта на своите покойници от вечни времена. Нашите предци, траки, славяни и прабългари, са почитали своите мъртъвци. Тези ритуали и обреди, макар вече видоизменени, са достигнали до днешни дни.

Според народното вярване на този ден душите на умрелите се връщат. Те стоят до собствения си гроб. Поради това техните живи роднини им носят храна и вино. Ритуалното подаване и поливане служи за засищане на душите на починалите близки. [научи повече...]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

Коментари (4)

4
0
Отговор
християнин

2011-06-13, Оценка 4.0 от 5 за На Черешова задушница Господ прибира душите

Съжалявам, но като християнин и четящ Библията трябва да кажа, че Бог е справедлив в своя съд и е казал в Библията, че молитвите за мъртвите са безсмислени. Билета за рая се взима докато сме на Земята, както когато летим със самолет не може вече когото летим да си сменим билета. Замислите се за живите, те имат нужда от молитви повече отколкото мъртвите. Замислете се и за собственото си спасение. Не искам да съдя никой, просто да кажа истината и отворя очите на хората за езическите предания, които пречат за истинското разбиране за живота.
3
0
Отговор
nansi

2011-06-13, Оценка 4.0 от 5 за На Черешова задушница Господ прибира душите

Колко се натъжиш като прочетох статията. Аз не можах да отида на гроба на баща си.
0
0
Отговор
димова

2011-06-12, Оценка 4.0 от 5 за На Черешова задушница Господ прибира душите

Аз вярвям, че е така и никой не може да ме разубеди.
5
0
Отговор
милка павлова

2011-06-12, Оценка 4.0 от 5 за На Черешова задушница Господ прибира душите

Надявам се това да е вярно, носи успокоение за живите. Загубих малкия си син преди 1,5 години и тези вярвания ме държат жива.

Водещи от категорията

Подобни Статии

Избрано

От другите сайтове