Ще се превърне ли Бетелгойзе в ново Слънце през 2012?

Ще се превърне ли Бетелгойзе в ново Слънце през 2012?

Има голяма вероятност звездата Бетелгойзе да експлодира в супернова следващата година, което се пада точно 2012 година - когато, според календара на маите, светът свършва.

Бетелгойзе губи маса и ще се превърне в супернова скоро, но това е само според мерките на астрономията. Превръщането й в супернова може да се случи догодина, а може да стане и след милион години.

Никой не знае кога звездата Бетелгойзе, чиято маса е около десет до двадесет пъти по-голяма от тази на Слънцето, наистина ще експлодира.

Но когато това се случи, звездата, образуваща дясното рамо на съзвездието Орион, изобщо няма да изглежда като второ Слънце в небето.

Ще се превърне ли Бетелгойзе в ново Слънце през 2012?

Суперновата ще притежава приблизително блясъка на Луната. Тя определено ще се вижда през деня и ще създава сенки. Може и да уплаши много хора, но със сигурност ще бъде много по-бледа от Слънцето.

Със сигурност няма причина да се страхуваме от експодирането на тази звезда. Тя няма да донесе със себе си края на света, нито ще затъмни Слънцето.

Когато една звезда се превръща в супернова, тя изхвърля огромно количество материя и радиация в космическото пространство. Ако това се случи на разстояние по-малко от 30 светлинни години от Земята, това чувствително би нарушило озоновия слой, което би довело до измирането на много видове.

Една светлинна година се равнява на разстоянието, което светлината изминава за една година. То се равнява на около десет трилиона километра.

Някои супернови също така изхвърлят в Космоса заряди от гама лъчи, които са мощни и опасни източници на радиация. Бетелгойзе се намира на около 600 светлинни години - прекалено далече, за да представлява заплаха за Земята.

Тя ще се превърне във втори клас супернова с разпадащо се ядро.

Този вид със сигурност не изхвърля в Космоса заряди от гама лъчи.

Какво в крайна сметка ще се случи, когато Бетелгойзе експлодира?

Едно е сигурно – това ще причини сериозен безпорядък в съзвездието Орион.

Рейтинг

3.6
Общо 10 гласували
5 3
4 3
3 1
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

ралица
ралица
26.08.2013 08:57
тази вечер го сънувах, без да съм чела статията ...току що се натъкнах на нея .....
0
0