Как да засилим усещанията си

Възприятия

Чувствата ни са взаимосвързани и постоянно се променят. Има някои начини да възвърнете силата на усещането. Угасването на всички видове чувства е свързано най-вече с възрастта.

Колкото по-стари стават хората, толкова по-лошо работят сърцето и нервите им, затова за стимулацията им и за съответния резултат се изискват повече усилия.

Звукът трябва да е силен, вкусът трябва да е по-наситен, иначе човек трудно може да ги усети. Загубата на слуха с възрастта се наблюдава в над петдесет процента при хората над седемдесет и пет години. То се случва и под влиянието на много силни шумове, генетиката, високото кръвно и дори пушенето.

Зрението на човек се влошава след четиридесетия му рожден ден, защото очите започват да съхнат. Повечето хора на тази възраст слагат специални очила за четене, а много ги ползват и в ежедневието.

Вкусовите рецептори остаряват в средната възраст, а обонянието намалява десет години след тях. Обонянието ни служи предимно да се наслаждаваме на ароматите, но то е и инструмент, който ни предупреждава за възможна опасност, например развалени продукти.

Обонянието може да изчезне поради анорексия, нещастен случай, заболяване, психично разстройство, мозъчни болести, болест на Алцхаймер. Обонянието е по-остро, когато сме гладни, а също така по време на пролетта и лятото. За да поддържате обонянието си във форма, редовно спортувайте и се пазете от неприятни миризми.

Шесто чуство

Вкусът не може да работи без обонятелните рецептори, които се намират в носа – без тях ние не можем да създадем правилна вкусова картина. За максимализация на вкуса гответе храната така, че да може лесно да се идентифицира и по аромата.

Върху вкуса могат да повлияят някои лекарства. За да развиете вкуса си, хранете се бавно, като се съсредоточавате върху храната и нейния вкус. Избягвайте прекалено сладки и прекалено солени храни, както и пикантни ястия и много алкохол.

Пийте повече вода и когато се храните, концентрирайте се върху яденето, не гледайте телевизия – така ще получите по-голямо удоволствие от храната и ще се насладите на вкуса й.

Чувството за осезание ни дава много информация за околната среда. Но възрастта, болестите, нещастните случаи и други причини променят това чувство.

За да подобрите чувството си за осезание, опитайте са да концентрирате вниманието си върху това, с което си взаимодействате физически. Връхчетата на пръстите ви са ключов момент в осезанието, който ви помага да определите текстурата на всеки предмет.

За да подобрите зрението си и да поддържате очите си в добро здраве, редовно се хранете с продукти, които съдържат витамини А, В, С и Е. Те могат да бъдат открити в пълнозърнестите култури и в пресните плодове и зеленчуци.

През лятото носете слънчеви очила, които да защитят очите ви от вредното влияние на ултрафиолетовите слънчеви лъчи. Колкото и странно да звучи, видеоигрите, особенно тези, в които се изисква изпълнение на много на брой активни действия, подобряват зрението. Това се дължи на увеличението на контрастната чувствителност на зрението, която се изразява в способността да се различават обектите един от друг и от фона зад тях.

Рейтинг

3.6
Общо 5 гласували
5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари