Алкохолът по-опасен от хероин?

Алкохолът по-опасен от хероин?

Британски учени доказаха, че алкохолът е по-опасен от незаконната дрога като хероин и кокаин например.

Изследователите от Великобритания проучили внимателно различните вещества, съдържащи се в алкохола, кокаина, хероина, екстазито и марихуанта. Те ги „оценили“ по тяхната разрушителна сила както за „потребителя“, така и за обществото, пише Асошиейтет Прес.

Учените анализирали колко пристрастяващ е наркотикът и как той вреди на човешкото тяло. Център на изследването били и други фактори като например отрицателното влияние на хората, които употребяват дрога, ролята им в разрушаването на семейства, както и икономическите загуби за човека и държавата, като например разходи за здравеопазване, социални услуги, затвор.

Алкохолът по-опасен от хероин?

Хероинът, кокаинът и амфетамините са най-смъртоносни за хората. Отчитайки обаче широката рефлекция от използването им върху обществото се оказва, че алкохолът, хероинът и кокаинът са най-смъртоносно опасни.

Алкохолът обаче е на чело в класацията, заради масовата му употреба и опустошителните последствия за пристрастените към спиртната напитка и близките им. Следващи алкохола по „ранг“ са хероинът и кокаинът.

Силно пристрастените към алкохола увреждат всички свои органи. Също така при алкохолизмa има по-високи нива на смъртност, а алкохолиците са повече и по-сколонни да извършат криминално престъпление, отколкото наркоманите.

Все пак учените не смятат, че ако алкохолът бъде забранен със закон, ще има положителни резултати. „Не можем да се върнем към дните на забрана, тъй като алкохолът е твърде вграден в нашата култура и винаги ще бъде така“, казва Лесли Кинг от Европейския център за мониторинг.

Вместо това вероятно ще бъде по-резултатно, ако алкохолиците бъдат по-добре информирани за ужасяващите последствия от тяхната пристрастеност. Вдигнето на цената на спиртната напитка също би имало превантивен ефект.

Рейтинг

4.1
Общо 10 гласували
5 3
4 5
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Име
Име
16.03.2014 13:49
Нека забранят алкохола тогава
1
1
Атанас
Атанас
05.01.2014 13:38
като е по-опасен защо хероинът е забранен а алкохола не
1
0
+-
+-
28.08.2011 18:10
Не съм ного съгласен с това, но сигурно зависи от определени фактори за да се подреди така класацията като например най-масово използваното вещество алкохола разбира се, но това не го прави най-опасен. Високата смъртност - може би попада и тук на първо място, а това е защото употребата му е в пъти повече от всяко друго вещество в класацията. Няма да продължавам, но определено не съм съгласен с класацията. Да не говорим, че има наркотици в пъти по-опасни и от хероин и алкохол взети заедно като например метамфетамините, а те направо липсват в класацията. По-скоро класацията зависи от това колко масово се използва дадено вещество и от количеството смъртни случаи следствие употребата му. За това и алкохолът държи челото предполагам.
7
0