Прогнози за бъдещето от ХХІІ век

Прогнози за бъдещето от ХХІІ век

През ХХII век хората ще живеят в градове с население над 140 милиона души. Това твърди професорът по история на Станфордския университет Ян Морис, цитиран от "Дейли Мейл".

Морис е автор на няколко футурологични бестселъра. "Мога да успокоя тези, които се страхуват от противопоставянето между Изтока и Запада и предполагат, че именно то ще влияе върху живота на хората в бъдещето. Планетата ще се промени така, че самите понятия Изток и Запад ще загубят смисъл", предрича ученият.

Според него човечеството е изправено пред най-големия скок в развитието си за последните 15 000 години. Още през 2050 година социалното развитие ще се ускори два пъти, а след 2100 г. - още два пъти.

Ще се появят гигантски мегаполиси с население 140 милиона души. Това ще са градове с размери, надхвърлящи тези на Ню Йорк, Москва, Токио, Мексико, Мумбай взети заедно.

Бойната мощ на армията ще нарасне поне пет пъти в сравнение със сегашната. И то не за сметка на ядрения потенциал, а благодарение на съвършено ново оръжие. Армията обаче вече няма да бъде от хора, а от роботи, от кибервойните.

През XXI по-богатите страни ще получат достъп до цялата информация в света. Умовете ще се слеят в един мощен компютър, прогнозира още Морис. В САЩ вече разработват компютри на молекулярно ниво, създадени от ензими и ДНК молекули.

Предвижда се те да бъдат имплантирани в главите на войниците, за да дадат на пехотинците предимство пред машините в бързината на мисълта, да увеличат паметта.

В аналогично направление се движи друг проект - "Тих разговор".

В неговите рамки се разработват специални имплантанти, които ще разшифроват електрически сигнали в мозъка и ще ги изпращат чрез интернет, за да могат войниците да общуват без радио или електронна поща. Всичко това може да се превърне в реалност още през 2020 година.

Сливането на простосмъртни с машини може да означава появата на нови начини на живот, работа, борба, мислене и дори любов. Ще се открият нови методи за раждане, стареене и смърт.

А това може да ознаменува края на тези понятия в обичайното им разбиране и зараждането на свят, превъзхождащ всички, които нашият неподготвен мозък може да си представи. Чудесата са възможни, ако нещо не им попречи.

Междувременно и климатът ще се променя по-бързо, отколкото през последните 12 000 години. Към 2050 година се очаква, че в региона Централна Африка - Централна Азия ще има 200 милиона "климатични мигранти", спасяващи се от глад, болести и отслабени държави.

XXI век ще балансира между сингулярността и Армагедона. А това означава, че близките няколко десетилетия ще се превърнат в най-важните в историята. Терминът "сингулярност" той дава име на необясними явления. Сингулярност е нещо, където всички физични закони и термини губят смисъл.

"Ако сингулярността победи, ще станем свидетели на невероятни технологични промени, достигащи до биологичното изменение на човека. Ако обаче надделее Армагедон, е неизбежен крахът на цивилизацията, която сме градили с толкова усилия през последните 15 000 години", прознозира Морис.

При всички случаи ускореното социално развитие води до промени. Затова въпросът сега не е в това колко ще се задържи западната цивилизация. А в това дали ще успее човечеството да премине на свършено ново равнище на съществуване, преди да ни е споходило истинско бедствие.

Рейтинг

4.4
Общо 8 гласували
5 4
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (11)

Виктор
Виктор
04.10.2014 22:44
До 22век всички тук ще сте измрели.Дори тези от 2050година.

Не се знае какво ни очаква,дори и в 2050 да има такива неща Вие ще се забравили тази статия тук,ако не се гушнали ...знаете кое,говоря за по-олд хората.

Айде рейджвайте,че споменах смърт.
Р.И.П. жД жД.
0
0
Мардж
Мардж
28.06.2013 10:17
Ресурси ще има толкова колкото за другите градове. Кой е казал ,че няма да има други закрити градове?
2
1
ели
ели
25.03.2012 17:31
Пълни глупости. 140 млн в един град??? От къде ресурси да се изхранва това население? Ние сега сме прекалено много. Предстои истински упадък на човечеството. А колко до шестата раса- в този материален и индустриален свят нищо добро не може да се роди.
2
0
Dan
Dan
11.03.2015 01:15
в Китай вече има такъв град над 100 Милиона жители само още не са му дали име!!Около 150 милиона мисля че беше!
0
0
валио
валио
17.03.2012 10:55
полуфантастика
0
0
ива
ива
12.05.2011 00:41
Всичко е възможно. За скептиците да припомня само, че до преди двадесетина години доста от нещата, с които боравим и ползваме днес бяха възможни само на кино и то в научнофантастичните сюжети. Да се надяваме, че е за добро.
0
1
Deina
Deina
29.03.2011 12:22
Наистина, аз също съм на мнение, че трябва да спре да гледа фантастични филми.
0
0
D.eui
D.eui
06.03.2011 22:56
За запознатите с философията на Дънов и източните учения няма никаква изненада. При своята еволюция отделни представители на Човечеството ще получат нови по-големи психо-физиологични способности. Ражда се шестата раса.
0
0
дада
дада
03.03.2011 09:18
Това са пълни глупости. Спомнете си какво се говореше за 2000 година. И какво стана ? Да не би да сме станали получовеци, полуроботи или нещо друго се е променило ? Богатите стават още по-богати, бедните обратно. Всички се правят, че не разбират, че най - важното не е да създават оръжия и непобедими армии, които никога няма да използват, а да обърнат внимание на природат,а че сме я съсипали.
3
0