Начини да различите лъжата

3.0 от 7 Гласа 3
Начини да различите лъжата

Още по темата

А това знаеш ли?

Избрано

Психолози от САЩ твърдят, че има десет лесни начина да различите лъжата. Ако искате със сигурност да знаете дали човекът срещу вас ви лъже, търсете несъгласуваност в поведението му.

Например напълно естествена реакция е да се изплашите от силен звук и да свиете глава между раменете си. Но ако тези действия се случват секунда преди появата на звука, човек е знаел какво предстои. Същото важи и за думите.

Задайте въпрос, който човекът не очаква. Само четири процента от професионалните лъжци издържат на този удар. Наблюдавайте човека, запомняйте какво ви говори, а после го изненадайте. Например уточнете, в колко часа се е случило нещо – със сигурност лъжецът вече е забравил какво ви е излъгал.

Следете поведението му. Ако нервният ви съпруг изведнъж стане спокоен или обратно – бил е флегматик, а сега заеква и диша учестено, най-вероятно го гризе съвестта.

Следете го за неискрени емоции. Повечето хора не могат да се усмихнат насила. При тях личи, че усмивката е неестествена – тя е прекалено дълга, измъчена или в комбинация със зло лице. Това е индикатор за лъжа.

Начини да различите лъжата

Следете ръцете – лъжецът обикновено активно движи ръцете си и мърда пръстите си. Наблюдавайте микроемоциите – това е като двадесет и петият кадър в киното. Например човек се опитва да се изкара весел пред вас, но в последната секунда на лицето му ще се изпише злоба.

Търсете противоречия. Ако нищо друго не издава лъжеца, противоречията ще направят това. Ако например е казал, че в седем часа е бил на зъболекар, може да се изпусне след малко, че около седем все още си е бил в работата. Може да го каже след няколко дни, защото дори най-опитният шпионин забравя дреболиите.

Гледайте очите. Ако човек обикновено лесно издържа на погледа ви, а изведнъж започне да го избягва, това е тревожен сигнал. Ако той говори с прекалено много детайли, също може да сигнал за лъжа.

Не игнорирайте истината, защото дори при наличието на всички тези детайли събеседникът ви може и да не ви лъже. Но все пак това са неконтролирани сигнали на тялото, които издават, че нещо не е наред.

  • Google+
  • Pinterest

Коментари (3)

0
0
Отговор
Жоро

2011-10-09, Оценка 4.0 от 5 за Начини да различите лъжата

Друг пример : Ако попиташ дирекно пак някой за часа, той може и да си го спомни, но обикновенно се стресира от неочаквания въпрос и отговаря с "ааааааааааааа,... докато мисли". Това е сигнал, че не казва истина.
0
0
Отговор
Moника

2011-01-07, Оценка 4.0 от 5 за Начини да различите лъжата

Диди, в този случай е пример, но и според мен не е удачен и все пак всичко казано е така. Има и още много други неща като погледа, например най-често се вярва, че ако те гледа в очите казва истината, но е точно обратното. Ако казва лъжа, те гледа в очите, за да види дали ще повярваш. Дълго време мислих, че тези неща са различни при всеки, но понякога и аз се хващам, правейки някой от тези неща. Много хубав материал.
0
1
Отговор
Диди

2011-01-03, Оценка 4.0 от 5 за Начини да различите лъжата

Това не е така, защото има хора, които не винаги си спомнят точният час или нещо подобно, примерно след седмица. Аз понякога дори не помня какво съм закусвала, но това не значи, че лъжеш.
  • Още от Мистерии

  • Нови
  • Последно Коментирани
  • Популярни
  • Най-коментирани