Откриха близнак на Стоунхендж

Стоунхендж

Стоунхендж, най-прочутият исторически паметник на Великобритания, все още е загадка за учените. Предназначението му засега все ощ ене е доказано окончателно.

Някои смятат, че каменните блокове са били поставени за астрономически наблюдения, а според други това е било място за провеждане на религиозни ритуали.

Учените така и не могат да разберат за какво е направен Стоунхендж, а сега загадката е още по-неразрешима, след като на километър от прочутия паметник археолози се натъкнали на двойник на Стоунхендж.

Близнакът на известния паметник е направен изцяло от дърво. Според думите на ръководителя на проекта Винс Гафни, професор по археология от университета Бирмингам, находката е построена преди около 4000 години.

Археолозите направили невероятното си откритие, след като правителството отделило десет милиона лири стерлинги за благоустройство на мястото, където е разположен Стоунхендж.

Според археолозите находката е много ценна, тъй като представата им за ландшафта около паметника сега вече е напълно променена. Те открили няколко дупки с ширина един метър.

Откриха близнак на Стоунхендж

Вероятно в тях са се намирали древни дървени стълбове. Диаметърът на самия хълм, покриващ находката, е двадесет и пет метра, което е само с пет метра по-малко от Стоунхендж.

Като се базират върху формата на находката, археолозите смятат, че тя е построена по същото време, по което и Стоунхендж. Възможно е това да е най-грандиозният церемониален паметник, открит през последните петдесет години.

На изображения, получени с помощта на радар, се вижда, че дървеният Стоунхендж има два входа, а в кръга се намира надгробен хълм, който явно се е появил там след строителството на самата постройка.

Според Гафни по-добре е разкопките да са виртуални, тъй като ще отнеме прекалено много пари и време, за да бъдат направени в реално измерение.`

Рейтинг

3.8
Общо 5 гласували
5 2
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

jennifer
jennifer
27.02.2018 02:33
какво да правя
0
0
jennifer
jennifer
24.02.2018 18:37
сериозно е
0
0
Боби
Боби
20.02.2014 17:17
Фалшификация:
0
0
Боби
Боби
20.02.2014 17:14
Кой лъже???
0
0
The Vampire
The Vampire
21.10.2012 11:57
много е добре
0
0