Хората са безсмъртни, затова някои се връщат

Хората са безсмъртни, затова някои се връщат

От гледна точка на съвременните биолози смъртта все още е фатално и неизбежно явление. Според много учени обаче клетката е потенциално безсмъртна и в тялото на човек няма орган или тъкан, обречени предварително на смърт.

Ако човек би могъл да бъде раздробен на отделни клетки и всяка от тях би била поместена в хранителна среда, то този раздробен човек на практика би станал абсолютно безсмъртен.

Всички знаят библейската история за Лазар, който възкръснал от мъртвите. Но в историята на човечеството са известни и други подобни истории на възкръсване.

За подобни случаи са разказвали Платон, Плиний и Плутарх. Съществуват и по- пресни случаи. През 1985 г. в Италия рибар намерил в реката тяло на стара жена.

Той го извадил на брега и хукнал да търси помощ. Лекарите не могли да върнат жената към живот и тя била натоварена в кола, която отпрашила за моргата.

Хората са безсмъртни, затова някои се връщат

В колата обаче жената се изправила в седнало положение и започнала да пищи. Тя била транспортирана до болница, където окончателно била върната към живот.

Това не е единичен случай. Известният американски психиатър Джордж Ричи се разболял от двустранна пневмония по време на службата си в армията и на 20 декември 1943 г. докторите констатирали смъртта му.

Девет минути по-късно войникът, който бутал носилката към моргата, помолил доктор да инжектира адреналин на покойника и след инжекцията тялото оживяло.

Доскоро учените смятаха, че ако удавник не бъде изваден от водата до пет-шест минути, то той ще умре в резултата на необратими патологични промени в кората на главния мозък, предизвикани от острата кислородна недостатъчност.

Но в студена вода този срок е много по-дълъг. Петгодишния финландец Тими Хямялайнен пропаднал под леда на замръзнала река. След около час той бил открит и лекари започнали да му правят масаж на сърцето и изкуствено дишане.

Скоро той започнал да диша, а след две денонощия дошъл в съзнание. Ниската температура на водата рязко е забавила обмяната на веществата, и е позволила на мозъка да бъде без кислород доста повече от пет минути без каквито и да било последствия.

Според неофициални данни преждевременни погребения са правени в Англия през деветнадесети век и приживе са погребани над три хиляди човека.

В момента, в който човек прави последното си вдишване, всички клетки на тялото му са все още живи! Ако учените намерят начин да възстановят биологичното равновесие, всеки покойник би могъл да бъде съживен.

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

3.6
Общо 7 гласували
5 2
4 3
3 0
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Водещи от категорията

Подобни Статии

От другите сайтове