Хората са безсмъртни, затова някои се връщат

Хората са безсмъртни, затова някои се връщат

От гледна точка на съвременните биолози смъртта все още е фатално и неизбежно явление. Според много учени обаче клетката е потенциално безсмъртна и в тялото на човек няма орган или тъкан, обречени предварително на смърт.

Ако човек би могъл да бъде раздробен на отделни клетки и всяка от тях би била поместена в хранителна среда, то този раздробен човек на практика би станал абсолютно безсмъртен.

Всички знаят библейската история за Лазар, който възкръснал от мъртвите. Но в историята на човечеството са известни и други подобни истории на възкръсване.

За подобни случаи са разказвали Платон, Плиний и Плутарх. Съществуват и по- пресни случаи. През 1985 г. в Италия рибар намерил в реката тяло на стара жена.

Той го извадил на брега и хукнал да търси помощ. Лекарите не могли да върнат жената към живот и тя била натоварена в кола, която отпрашила за моргата.

Хората са безсмъртни, затова някои се връщат

В колата обаче жената се изправила в седнало положение и започнала да пищи. Тя била транспортирана до болница, където окончателно била върната към живот.

Това не е единичен случай. Известният американски психиатър Джордж Ричи се разболял от двустранна пневмония по време на службата си в армията и на 20 декември 1943 г. докторите констатирали смъртта му.

Девет минути по-късно войникът, който бутал носилката към моргата, помолил доктор да инжектира адреналин на покойника и след инжекцията тялото оживяло.

Доскоро учените смятаха, че ако удавник не бъде изваден от водата до пет-шест минути, то той ще умре в резултата на необратими патологични промени в кората на главния мозък, предизвикани от острата кислородна недостатъчност.

Но в студена вода този срок е много по-дълъг. Петгодишния финландец Тими Хямялайнен пропаднал под леда на замръзнала река. След около час той бил открит и лекари започнали да му правят масаж на сърцето и изкуствено дишане.

Скоро той започнал да диша, а след две денонощия дошъл в съзнание. Ниската температура на водата рязко е забавила обмяната на веществата, и е позволила на мозъка да бъде без кислород доста повече от пет минути без каквито и да било последствия.

Според неофициални данни преждевременни погребения са правени в Англия през деветнадесети век и приживе са погребани над три хиляди човека.

В момента, в който човек прави последното си вдишване, всички клетки на тялото му са все още живи! Ако учените намерят начин да възстановят биологичното равновесие, всеки покойник би могъл да бъде съживен.

Рейтинг

4.4
Общо 7 гласували
5 3
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари