Тайната на румънските динозаври джуджета

Тайната на румънските динозаври джуджета

Освен легендарния Дракула, в Румъния съществува още едно загадъчно явление. На остров Хатиг учените са открили останки от динозаври.

Анализът на костите им показал, че през целия си живот древните животни си оставали джуджета.

Парадоксалната находка озадачила специалистите. Какво би могло да е причинило това – мистичните способности на Трансилвания? През 1895 г. унгарският барон Франц Нопкза твърдял, че сестра им открила в семейното имение в Трансилвания кости на динозаври-джуджета.

Тогава някои сметнали, че това е лъжа, а други обявили барона за истински луд. Новото изследване на откритите на остров Хатиг в Румъния кости от динозаври-джуджета, които са живеели там през късния период креда, не само потвърждава съществуването им, но и изяснява причините, поради които тези животни постепенно са ставали все по-малки.

Древните обитатели на остров Хатиг никога не са били отнасяни към Гигантите, а са били изключително дребни на ръст. Анализът на костите показал, че това са били възрастни екземпляри.

Други животни от същия остров - риби, жаби, саламандри, крокодили, птици и гущери, също били с по-малък размер от животните и птиците в другите райони.

Към динозаврите-джуджета бил причислен видът Titanosaurian sauropod Magyarosaurus. Дължината на тялото му била около 6 метра. В същото време други негови събратя, например Argentinosaurus, достигали до 25 метра дължина.

Учените открили нова разновидност на динозавъра Zalmoxes robustus, който бил дълъг едва три метра. Станало ясно, че румънските динозаври били поне два пъти по-дребни от събратята си от големите континенти.

Най-вероятно причина за това са особеностите на храненето на румънските динозаври. Те били осем пъти по-леки от динозаврите от останалите места по света.

Според част от учените на острова е имало прекалено малко храна, за да могат динозаврите да се хранят както трябва, и това е довело до постепенното им смаляване.

Според други всичко е свързано с някаква мистерия на остров Хатиг, която остава неразгадана и до днес. Това е един от редките случаи, в който еволюцията търпи обратно развитие, коментират учени.

Рейтинг

4.2
Общо 6 гласували
5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари