Убиецът на динозаврите

Убиецът на динозаврите

Титанични крокодили чудовища, достигащи между 10 и 15 метра дължина, са били смъртни заплахи за динозаврите, обитавали земята преди милиони години. Това откритие направиха учени преди време. Сега те узнаха подробности за живота на страховитите праисторически хищници Deinosuchus благодарение на вкаменени изпражнения и характерно нахапани кости.

Според научните анализи Дейносухус (в превод - ужасен крокодил) е изскачал от плитките води и е нападал динозаври с неговите размери. Но те не са били единствената храна за този древен вид.

Вкаменените изпражнения, които учените наричат копролити, са на възраст 79 милиона години. Новите открития на палентолозите, които бяха направени благодарение на тях, попълниха много празнини в познанието за начина на живот на гигантските крокодили.

Преди милини години те са обитавали земите от съвременните Съединени щати и Северно Мексико.

В крокодилските копролити са открити останки от песъчинки и раковини. Което предполага, че крокодилът е предпочитал да обитава естуарите. Естуар се нарича дълбоко фуниеобразно устие на река, вливаща се в океан или море. За начало на естуара се смята мястото, където се смесват морските и речните води.

Основната храна на чудовището са били морските костенурки. Дейносухусът е предпочитал безопасната плячка пред силните динозаври, но въпреки това според специалистите е бил върховният хищник в своите региони.

В един от копролитите палеонтолозите са открили зъб от акула. Което учените тълкуват по два начина. Или някоя акула е намерила смъртта си в челюстите на дейносухус, или го е загубила, докато се е хранела с изпражненията на чудовището. Първата версия е по-малко вероятна, тъй като зъбът не носи следи от действието на стомашни киселини на чудовището, които смилат почти всички, включително и кости.

Убиецът на динозаврите

Водният звяр е водил титанични битки с динозаври, големи горе-долу колкото него. В това число са влизали роднините на тиранозавъра - апалахиозавърът и албертозавърът.

Новите данни подкрепят хипотезата, че при добри условия в различни места и време еволюцията продуцира гигантски крокодили, уточнява в своя статия "Нешънъл джиографик. Тя се поддържа от палеонтолога Пол Серено от Университета на Чикаго, който откри в Нигер останки от друг крокодил-страшилище, Sarcosuchus imperator. Той е известен още като Супер Крок, живял е преди 110 милиона години. Достигал 12 метра дължина, а челюстите му са били с големината на среден човешки ръст.

Според Серено двете "крокодилски" линии са се развили напълно независимо една от друга и в различно време. Което е доказателство, че в еволюционен план крокодилите от време на време достигат "гаргантюански" размери.

"Изглежда, че през известен период от време се появяват условия, благоприятстващи появата и възхода на огромни крокодили. Но тези чудовища не успяват да просъществуват твърде дълго", казва Серено.

Рейтинг

3.3
Общо 4 гласували
5 0
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари