Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Крими»Зловещото убийство на Фани Адамс, превърнало се в повод за шега

Зловещото убийство на Фани Адамс, превърнало се в повод за шега

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k731

В английския език има идиом сладката Фани Адамс, който означава да получиш нещо безплатно, което не си заслужава. Зад тази метафора обаче стои зловеща и трагична история.

Истинската Фани Адамс била дете на селскостопански работници, които макар и с оскъдни средства, успявали да издържат прилично двете си деца. Те живеели в малка къща в Олтън, Южна Англия.

В последния ден от живота ѝ баща ѝ бил на крикет, а майката ѝ се занимавала с домашните ангажименти и изпратила 8-годишната Фани да играе с 5-годишната си сестра Лизи и тяхната приятелка Мини.

Трите деца се отправят към полетата край града, когато са забелязани от 29-годишният чиновник Фредерик Бейкър. Той тръгва след тях, а те не се изплашили, тъй като често го виждали в църквата и го смятали за почтен мъж.

Това, което децата не знаели, е, че Фредерик е педофил. Първо предложил на Фани половин пени, за да се разходи с него в близката градина с хмел. Тя обаче отказала. След което той предложил на децата същата сума, за да играят другаде, но и те не се съгласили.

Бейкър се отдръпнал и започнал да ги наблюдава. След час децата тръгнали към дома, а Бейкър направил нов опит да привлече вниманието на Фани. След като и този път не успял, той я грабнал и избягал към градината от хмел.

Ужасените от видяното Мини и Лизи разказали за случката и още същия следобед започнало издирването на Фани. Фредерик Бейкър отрекъл обвиненията за отвличане и казал, че е видял децата, но ги е подминал. Той бил човек с висока репутация, заради което местните повярвали на думите му.

Никой обаче не е виждал Фани и след като не се прибира за вечеря, опасенията, че нещо лошо се е случило с нея, се засилват. На следващия ден страховете на родителите ѝ се потвърждават. Местният фермер Томас Гейтс открива разчлененото тяло на Фани, разхвърляно сред хмела.

Опустошеният баща веднага грабнал пушката си и тръгнал да търси Бейкър, но бил спрян от властите. Когато полицията отива в офиса му, на бюрото намира бележка Убих това момиче и беше чудесно.

Няколко месеца по-късно Бейкър е заловен и въпреки че адвокатът му пледира невменяемост, е осъден на смърт и обесен в нощта срещу Коледа.

Няколко години по-късно смъртта на 8-годишното момиче става източник на фраза, която и до днес се използва в британския английски. По случай Коледа на британския флот са раздадени безплатни консерви с агнешко месо, но моряците не харесали вкуса му и се шегували, че напомня на разчлененото тяло на Фани Адамс.

Така се появява идиомът сладката Фани Адамс, който е синоним на безполезен подарък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
42
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати