Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Исторически събития»Невероятната историята на нигерийското дете, осиновено от кралица Виктория

Невероятната историята на нигерийското дете, осиновено от кралица Виктория

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k731

Английската кралица Виктория и нейният съпруг Албърт се радвали на щастлив семеен живот. За обществото те имали девет деца, но на малцина било известно, че са осиновили десето дете от Нигерия, чийто родители били убити.

Малката носела името Сара Форбс Бонета и била само на 5 години, когато селото ѝ в областта Дахомей било нападнато и завзето от англичаните ѝ. Родителите ѝ, които били кралски особи, били убити.

Момиченцето е било спасено от британския офицер Фредерик Форбс, който се противопоставял на робството. Той го откарва до Англия с кораба Бонета и там му дава името Сара, което допълва със своята фамилия и името на кораба, с който пристига на стария континент.

Сара е представена на кралица Виктория малко преди Коледа, а решението на кралското семейство да я приемат в Бъкингамския дворец е невероятно, като се има предвид отношението към чернокожите през деветнадесети век.

Нигерийското момиченце расло редом до децата на Виктория и Албърт, а връзката му с кралицата повече напомняла на връзката между майка и дъщеря, отколкото на отношенията между господарка и робиня.

Въпреки че любовта между тях била силна, британският офицер Форбс убеждава кралицата, че Сара не е щастлива в двореца и затова я взима при себе си. Няколко години по-късно е изпратена в Сиера Леоне, за да учи.

След като завършва обучението си, тя се завръща в Англия и открива, че симпатиите на кралицата не са угаснали. Виктория продължава да я покровителства и дори урежда брака ѝ с капитан Джеймс Дейвис.

Тогава Сара е на 18 година, а годеникът е с 13 години по-възрастен. Дори след като се омъжва, Сара не спира да посещава кралицата и кръщава най-голямата си дъщеря Виктория, което е доказателство за обичта ѝ към британския монарх.

Двете прекратяват срещите си, след като Сара и семейството ѝ се преместват в Нигерия, тъй като климатът в Англия ѝ се отразявал зле. В родната си страна тя ражда още две деца – Артър и Стела.

Сара умира от туберкулоза на 37-годишна възраст, а нейната невероятна история ще бъде пресъздадена във филма The Victoria Christmas.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати