Любимецът на Англия Робин Худ бил лихвар

Любимецът на Англия Робин Худ бил лихвар

Робин Худ е считан за един от героите в английската история. Твърди се, че той е честен и безкористен, крадял от богатите, за да дава пари назаем на бедните. Но кристалният му лик всъщност се оказва не толкова чист.

Това твърди в книгата си "Робин Худ: Неизвестният темплиер" Джон Пол Дейвис. Според него героят от Шеруудската гора е бил лихвар.

Дейвис се позовава на английска балада от 1500 година. В нея се разказва как Робин Худ дал 400 паунда на обеднял рицар. Той имал дългове към местен духовник, но трябвало да върне сумата на Робин Худ в срок го една година.

Когато рицарят се издължил на духовника и отишъл да върне заетата сума, предложил на Робин Худ да му плати и полагащата се лихва. Той обаче отказал, защото вече бил обрал свещеника заради неговата алчност, пише "Дейли Телеграф".

В книгата си Джон Пол Дейвис пише още, че Робин Худ е бил член на Ордена на тамплиерите. Твърдението му се дължи на факта, че по онова време банкови транзакции като описаната в баладата са били патент единствено на тамплиерите. Те са налагали лихви, които официално са били забранени от Църквата.

"Тамплиерите са най-известните лихвари в света. 400 паунда за онези години не е било малка сума. За мен това означава, че зад Робин Худ е стояла цяла организация", казва Дейвис за британския вестник.

Дейвис предполага, че твърденията в книгата му ще бъдат приети "на нож" от обществеността в Англия. Тъй като за англичаните Робин Худ е благороден човек, който е живял с единствената мисия крадейки да помага на бедните хора.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Станислав
Станислав
20.09.2013 17:15
...И тъй като повечето кръстоносни походи се провалят масово рицари задлъжняват на кредиторите си.От там и започват големите гонения и омраза срещу евреите.Убит лихвар-не връщаш пари...А и походът на Ричард 3 Лъвското сърце е неуспешен... и не е донесъл очакваните печалби.Баладата е близко да истината...просто неправилно се тълкува от английският историк
0
0
Станислав
Станислав
20.09.2013 16:45
Информацията не е много вярна.По онова време е имало лихвари и те обикновенно са били евреи.Местният духовник може да е бил някой равин.Темплиерите не са давали заеми срещу лихва.Те са си един вид духовници..и статията по горе казва,че вземането на лихва е било забранено от Църквата..има противоречие нещо...Темплиерите са вземали такса пренос на пари от Европа до Светите места.Просто документ като съвременните трансакции на пари.И като престигнеш на Гробът Господен си взимаш парите от местният темплиер срещу документа.А и не всеки даващ пари на заем е лихвар.Почти всички кръстоносни походи са били с пари от евреи лихвари срещу заложени замъци и земи.Де факто в миналото не е имало много пари в обращение и само лихварите(банкери) са имали в брой.Забраната на Църквата е пречела християни да се занимават с лихварство и повечето финансови министри на големите държави колкото и странно са били евреи(търговци-лихвари-банкери).Не е лошо да се консултирате с по-сериозно запознати с науката и да не публикувате в сайта си противоречиви простотии..един съвет от мен
0
0
Неизвестний
Неизвестний
20.09.2013 16:30
Никъде не пише че Робин Худ е лихвар.Той само е заел парите на рицаря и си ги е поискал до една година.Отказал е лихвата!!!А и Робин Худ май не е взел дори парите,защото вече си ги е върнал от обира на духовника
1
0
Стойчо
Стойчо
21.08.2013 22:41
интересно,може и да е прав !
0
0
robin huddd
robin huddd
01.09.2011 16:31
Бастун.
0
0